Ortadoğu

Kuveyt'te muhalif lidere hapis

Eski milletvekili Müsellem Berak, Emir Cabir Sabah'a 'hakaret ettiği' gerekçesi ile yargılandığı davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Emir'i eleştirmek suç

'Karar geçersiz'

Avukatları protesto etmişti

Berak'ın avukatları mahkemenin kararını temyize götürecek. [AFP]

kuveyt’te bir mahkeme, ülkenin önde gelen muhalif lideri müsellem berak'ı, emir sabah ahmed cabir sabah'a 'hakaret etmekten' suçlu buldu. kararın üst mahkeme tarafından onanması halinde, eski milletvekili berak beş yıl hapis yatacak.

mahkemenin pazartesi günkü kararı sonrası fransız haber ajansı afp’ye konuşan berak’ın avukatlarından abdullah ahmed ise davada yasal prosedürlerin çiğnendiğini söyledi.  ahmed, kararın 'geçersiz' olduğunu belirtti.

berak, ekim ayında düzenlenen bir miting sonrası gözaltına alınmıştı. muhaliflerin gösterileri sonrası kasım ayında kefalet ile serbest bırakılan berak, tutuksuz yargılanıyordu.

kuveyt anayasası'na göre emir'i eleştirmek suç. söz konusu suçu işleyenler ise beş yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor.

berak daha önce yaptığı açıklamada, yargılanma sürecinin ‘uluslararası hukuka uymadığını, adaletten tamamen yoksun olduğunu ve kendisine yeterli derecede savunma hakkı tanınmadığını’ söylemişti. eski milletvekili ayrıca yönetimden af dilemeyeceğini belirtmişti.

kuveytli muhalifler de, berak'ın mahkum edilmesinin ülkede gerilimi artıracağı uyarısında bulunmuş ve bu durumda 'sivil itaatsizlik eylemleri' düzenleneceğini duyurmuşlardı.

avukatlardan protesto

davanın geçen haftaki duruşmasında sanık avukatları, hakimin, aralarında kuveyt başbakanı ve iki eski muhalif milletvekilinin de olduğu görgü tanıklarının dinlenmesi talebini reddetmesi üzerine mahkeme salonunu terk etmişti.

berak'ın kendisine yeni bir avukat bulana dek duruşmanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti. 

muhalif lider hakkında ‘meclis'e saldırmak’ ve ‘protesto gösterilerine katılmak’ gibi suçlamalarla açılan başka davalar da bulunuyor.

kuveyt’te daha önce de bazı eski milletvekilleri ve twitter kullanıcıları, ‘emir’e hakaret’ suçundan hapse mahkum edilmişlerdi. 

muhalefet dava açmıştı

ülkede muhaliflerin, 1 aralık'taki seçimlerin ve tartışmalı seçim yasasının iptali için anayasa mahkemesi'nde açtığı dava ise sürüyor. mahkeme muhalefet lehine karar verirse, kuveyt ulusal meclisi feshedilebilir. 

islamcı, milliyetçi ve liberal gruplardan oluşan muhalefet seçimi boykot etmiş, ulusal meclis üyelerinin büyük çoğunluğu hükümet yanlıları olmuştu. muhalifler, emir cebir sabah'ın kararı ile seçim yasasının değiştirilmesine ve seçmenin oy verebileceği aday sayısının dörtten bire indirilmesine tepki göstermişlerdi. 

kuveyt'te şubat 2011'de yapılan seçimlerde ise muhalifler ulusal meclis'te çoğunluğu sağlamış ancak anayasa mahkemesi beş ay sonra seçimleri iptal ederek 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti. 

ülkede muhalifler sık sık ulusal meclis'in feshi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;