Türkiye
28 Şubat'ta ikinci dalga
İlk operasyondan tam bir hafta sonra, yine aynı saatte başlayan operasyonda yedi ildeki 12 adreste aramalar yapıldı. Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, gözaltına alındı.
Haberin Öne Çıkanları
İstanbul ve Ankara'da var
19 kişi tutuklu
Tanklar yürümüştü

'post-modern darbe' adıyla bilinen '28 şubat' sürecini hedef alan soruşturmada ikinci gözaltı dalgası yaşandı. özel yetkili ankara cumhuriyet başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında, ankara, istanbul, izmir, eskişehir, bodrum, adana ve afyonkarahisar'da, 12 adreste yürütülen operasyonlarda aramalar yine emekli ve muvazzaf askerlerin evlerinde gerçekleştirildi.
özel yetli cumhuriyet başsavcılığı vekilliği'nden yapılan açıklamaya göre, dördü muvazzaf sekizi emekli toplam 12 asker hakkında gözaltı kararı verildi.
özkasnak gözaltına alındı
hakkında gözaltı kararı çıkarılanlardan biri de 28 şubat sürecinde genelkurmay genel sekreteri olan emekli tümgeneral erol özkasnak'tı.
başsavcılığın talimatının muğla'ya ulaşması üzerine, bodrum cumhuriyet savcısı oğuzhan dönmez, ilçe emniyet müdürü ve jandarma komutanı eve geldi.
40 polisin katıldığı arama çalışmaları yaklaşık üç buçuk saat sürdü. evle birlikte, bahçe, depo ve garajdaki otomobilde de arama yapıldı.
arama çalışmalarının ardından erol özkasnak, polislerin nezaretin evden çıktı. erol özkasnak, bodrum emniyet müdürlüğü'nde sağlık kontrolünden geçirildi.
ankara, istanbul ve izmir
hakkında gözaltı kararı çıkarılan 12 kişiden üçü ise ankara'daki muvazzaf albaylardı.
albay bahaddin çelik'in gölbaşı'nda bulunan evi aranan ilk noktaydı. albay ahmet dağcı'nın batıkent'teki ve albay mustafa hakan bural’ın da askeri lojmanlardaki evi aranan adresler arasındaydı.
muvazzaf askerlerin evlerindeki aramalara cumhuriyet savcısının yanı sıra merkez komutanlığından görevliler de eşlik etti.
gözaltına alınan muvazzaf askerler merkez komutanlığı'na götürüldü.
istanbul'da, dört noktada arama yapıldı, hakkında gözaltı kararı bulunan dört emekli subaydan ikisi gözaltına alındı.
aramalar sabahın erken saatlerinde başladı. emekli albaylar ibrahim reşit çağın, yaşar bülent aksaray'la, emekli yarbaylar güneş kıral ve bülent yanaşık'ın evlerinde arama yapıldı.
aramalar sonunda yaşar bülent aksaray ve güneş kıral evlerinde gözaltına alındı. ikili daha sonra istanbul adalet sarayı'nda sağlık kontrolünden geçirildi.
evlerinde arama yapılan emekli diğer iki subayın ise istanbul dışında olduğu belirlendi.
emekli albay osman bülbül de, izmir'de gözaltına alındı. bülbül'ün karşıyaka'daki evinde yapılan aramada bir dizüstü bilgisayar ve bazı evraka el konuldu. bülbül, emniyetteki işlemlerinin ardından ankara'ya sevkedildi.
diğer gözaltılar
arama yapılan adresler arasında adana, eskişehir ve afyankarahisar da vardı.
eskişehir polisi, emekli albay veli seyit'in akarbaşı mahallesi'ndeki evinde arama yaptı. yaklaşık beş saat süren aramaların sonunda evdeki bazı dokümanlara el konuldu. gözaltına alınan seyit, ankara'ya götürüldü.
ikinci dalga kapsamında adana'da da arama vardı. polis, sabah saatlerinde kurmay albay mustafa ihsan tavazar'ın kaldığı askeri lojmana gitti.
albay tavazar'ın evindeki aramalarda bazı dokümanlara el konuldu. tavazar, gözaltına alındı.
mustaf ihsan tavazar'ın adı, batı çalışma grubu'nun kozmik oda olarak tanımlanan toplantı salonuna giriş kartı bulunanlar arasında yer aldığı iddia ediliyor.
afyonkarahisar hava meydan komutanı kurmay albay seyfullah sönmez'in kaldığı lojmanda polis arama yaptı. albay seyfullah sönmez, gözaltına alındı.
emniyette sorgulanacaklar
ilk operasyonda olduğu gibi emekli askerlerin ilk sorgusu ankara emniyeti'nde yapılacak. gözaltına alınan tüm isimler özel yetkili cumhuriyet savcısı mustafa bilgili'ye ifade vermek için ankara adliyesi'ne götürülecek.
çevik bir de tutuklanmıştı
geçen hafta yapılan ilk operasyonda 18 kişi tutuklanmıştı. tutuklananlar arasında dönemin genelkurmay 2. başkanı emekli orgeneral çevik bir de bulunuyor.
tutuklanan zanlıların götürüldükleri cezaevinin bulunduğu ankara'nın sincan ilçesinden 4 şubat 1997'de askerlerin 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yapması, zamanla 28 şubat sürecinin simgelerinden biri olmuştu.
soruşturmadaki gözaltı dalgası, ordu içinde gizli olarak kurulmuş olan örgütlenme batı çalışma grubu'nu (bçg) hedeflemişti. bçg'nin o dönemde yaptığı eylem planları ve imza attıkları belgeler inceleniyor.
bir’in izniyle deniz kuvvetleri bünyesinde 28 şubat kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için kurulduğu bçg’nin, söz konusu dönemde altı milyon civarında kişiyi irticai faaliyetlerle ilişkisi olduğu gerekçesiyle fişlediği ifade ediliyor.
'post-modern darbe'
türkiye siyasetinde önemli bir dönüm noktası olan süreç, 28 şubat 1997 tarihinde düzenlenen milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısında somut bir hal almıştı.
cumhuriyetin temel değerlerinin ve laik rejimin tehdit altında olduğuna dair seslerin yükseldiği bir dönemde gerçekleşen dokuz saatlik mgk toplantısının sonunda, kurul'da yer alan generaller hükümete irticayla mücadele adına uygulamaya koyması için 18 maddelik bir belge sunmuştu.
dönemin başbakanı necmettin erbakan’dan imzalanması istenen belgede; laikliğin teminat altına alınmasından, kuran kurslarının milli eğitim bakanlığı'na devredilerek sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilmesine, tarikatların kapatılmasından orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medyanın kontrol altına alınmasına, kıyafet kanunu'na uyulmasından, atatürk aleyhindeki eylemlerin cezalandırılmasına kadar bir dizi madde yer alıyordu.
daha sonra çevik bir tarafından ‘demokrasiye balans ayarı' adıyla tanımlanan ve kayıtlara da bu isimle geçen süreçle ilgili, dönemin genelkurmay başkanı orgeneral ismail hakkı karadayı'dan sonra göreve gelen hüseyin kıvrıkoğlu, "28 şubat 1000 yıl sürecek" demişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar