Kafkasya

ABD Manas'ı boşaltacak

Kırgızistan, sözleşmesi 2014'te bitecek askeri üste Pentagon'un faaliyetinin sona ereceğini ve Manas'ın sivil havaalanı olarak kullanılacağını ilan etti.

Haberin Öne Çıkanları

Bişkek yönetimi kararlı

'Sivil havaalanı olacak'

11 yıldır kullanılıyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, ABD ordusunu Manas'ta ağırlamanın 'çok tehlikeli' olduğunu söylemişti. [Reuters]

kırgızistan yetkilileri, ülkeyi ziyaret eden abd savunma bakanı leon panetta'yı, amerikan güçlerinin 2014'ten sonra stratejik önemi yüksek manas askeri üssü'nü kullanamayacakları yolunda uyardı. üssün kira sözleşmesi bu tarihte sona eriyor. 

panetta ile görüşmesi öncesi gazetecilere bir açıklama yapan kırgızistan savunma konseyi başkanı busurmankul tabaldiev, üste 'askeri bir faaliyet olmaması gerektiğini' söyledi. 
 
üssün esasında sivil bir havaalanı olduğunu hatırlatan tabaldiev, manas'ın 2014'ten sonra da bu amaçla kullanılacağını belirtti. 
 
abd savunma bakanı olarak ilk kez kırgızistan'ı ziyaret eden panetta daha önce, kırgız liderlere 'üssün önemini' anlatacağını söylemişti. 
 
kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev, göreve seçilmesi sonrası aralık ayında yaptığı açıklamada, amerikan ordusunu başkent bişkek'in dışındaki manas'ta ağırlamanın hükümeti için 'çok tehlikeli' olduğunu söylemişti. atambayev ayrıca üsteki amerikalıları, kira sözleşmesinin bittiği 2014'te manas'tan atmakla tehdit etmişti.
 
rusya rahatsız
 
abd askerlerinin manas'taki varlığının rusya'yı rahatsız ettiği biliniyor. 
 
kırgızistan 2009 yılında da abd'yi, üsse erişimini engellemekle tehdit etmiş, washington'un bişkek'e manas'ın kullanımı için ödediği kirayı üç katına çıkarmasıyla taraflar anlaşmaya varmıştı. 
 
abd halen üssün hava sahasını kullanmak için kırgızistan'a yılda 60 milyon dolar ödüyor.
 
transit geçiş noktası 
 
manas askeri üssü, abd açısından hayati önemde bir transit geçiş noktası konumunda. zira washington üssü, afganistan'a asker nakletmek, uçakları için yakıt ikmali yapmak ve yaralı askerlerini tahliye etmek için kullanıyor. 
 
abd, 11 eylül 2001'deki saldırıları sonrası afganistan'da operasyonlara başlamasıyla birlikte, üssü kullanmaya başlamıştı. 
 
kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;