Kafkasya

Kırgızistan'daki açlık grevi sona erdi

Orta Asya cumhuriyetindeki mahkumlar, cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla başlattıkları eylemi sonlandırdı.

Haberin Öne Çıkanları

Protesto bitti

10 gün sürdü

'Yaşam koşulları iyileşsin'

Meclis önünde bir araya gelen 100 civarında mahkum yakını hükümeti protesto etmişti. [AA]

kırgızistan'da cezaevlerinde peş peşe çıkan olaylarda ölüm ve kötü muameleler üzerine, mahkumların yedi ayrı cezaevinde başlattıkları açlık grevi sona erdi. yaklaşık 7 bin mahkum ve tutuklu, yemek almaya başlayarak 10 gün önce başlattığı açlık grevini sonlandı. 

başbakan ömürbek babanov, talas kentinde, gazetecilere cezaevlerindeki durumu değerlendirdi. babanov "cezaevi müdür yardımcılarını değiştirdim. tutukluların hakların çiğnenmesi doğru değil" diye konuştu.

cezaevi müdürü şeyşenbek bayzakov'un görevden alınmasına ilişkin açıklama yapan babanov, " bayzakov, görevini yapıyor. onu görevden almayacağım. cezaevlerinde düzeni ve disiplini sağlıyor" diye konuştu.

cumhurbaşkanı almazbek atambayev ise, pazartesi günü yapılacak olan milli güvenlik konseyi'nin ilk toplantısında cezaevlerindeki durumu ele alacak.

'koşullar iyileşsin' 

kırgızistan'daki mahkumlar, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve yatak ve daha iyi kalitede yiyecek verilmesini talep ediyor. mahkumların bir diğer talepleri ise 'kanunsuzlukların' sona errmesi.

aralık ayında, işkence gördüklerini iddia eden mahkumlar, 16 ocak'ta bişkek'teki protestoya katılan mahkumlara özel kuvvet ekiplerinin müdahalesi sonucu ise bir mahkum hayatını kaybetmişti. 

bunun üzerine yaklaşık 7 bin mahkum ve tutuklu açlık grevi başlatmış, bunlardan 1090'ı ağzını ip ve demir iplikle dikmişti.

cezaevinde isyan girişiminin bastırılması sırasında bir tutuklu hayatını kaybederken, 30 civarında tutuklu ve altı infaz koruma memuru yaralanmıştı.

mahkum yakınları eylem yapmıştı

meclis önünde bir araya gelen 100 civarında kırgız, hükümeti protesto etmişti. seslerini meclis ve hükümete ulaştırmaya çalıştıklarını ancak kimsenin kendilerini dinlemediğini söyleyen mahkum yakınları, yetkililerin kendileriyle görüşmek bile istemediğinden yakınmıştı. 

bişkek 1 no'lu cezaevinde çıkan isyanın bastırılması sırasında hayatını kaybeden 26 yaşındaki nurbek alımbayev'in annesi, hükümetten oğlunun ölüm sebebini açıklamasını ve cezaevindeki yetkililerin görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etmişti. 

göstericiler, açlık grevini sürdüren mahkumların ağır koşullar altında bulundukları vurgulanmış, cezaevinde yatanlara sürekli infaz memurları tarafından şiddet uygulandığı dile getirmişti. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;