Kafkasya

Kırgızistan'da mahkumlar açlık grevinde

Hükümet cezaevlerindeki isyanları şiddetle bastırdı, mahkum yakınları da ölenler için meclis önünde toplanarak eylem yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

İsyanlara müdahale

Mahkumlar öldü

Baskın düzenlendi

Mahkum yakınları, gösteride hapisteki yakınlarına uygulanan şiddete son verilmesini talep etti. [AA]

kırgızistan'da cezaevlerinde peş peşe çıkan olaylarda sekiz kişinin yaşamını yitirmesi üzerine, mahkumlar ölen arkadaşları için açlık grevi yapıyor. ülkedeki neredeyse tüm hapishanelerde gerçekleşen açlık görevi beşinci gününe girerken, mahkum yakınları da başkent bişkek'te meclis başkanlığı binası önünde protesto gösterisi düzenledi.

meclis önünde bir araya gelen 100 civarında kırgız, hükümeti protesto etti. seslerini meclis ve hükümete ulaştırmaya çalıştıklarını ancak kimsenin kendilerini dinlemediğini söyleyen mahkum yakınları, yetkililerin kendileriyle görüşmek bile istemediğinden yakındı.  

bişkek 1 no'lu cezaevinde çıkan isyanın bastırılması sırasında hayatını kaybeden 26 yaşındaki nurbek alımbayev'in annesi, hükümetten oğlunun ölüm sebebini açıklamasını ve cezaevindeki yetkililerin görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etti.

adalet istediğini söyleyen alımbayev, "ben kaç gündür ağlıyorum, oğlum mahkemeye çıkarılmadan bir gün önce cezaevinde acımazsızca öldürüldü" diye konuştu.

gösterideki konuşmalarda açlık grevini sürdüren mahkumların ağır koşullar altında bulundukları vurgulandı, cezaevinde yatanlara sürekli infaz memurları tarafından şiddet uygulandığı dile getirildi.

ülkenin güneyindeki oş ve celalabad eyaletlerindeki cezaevlerini ziyaret eden kırgızistan ombudsmanı tursunbek akun ise, yaptığı açıklamada, neredeyse ülkedeki tüm mahkumların isyan bastırılırken kullanılan şiddeti protesto amacıyla açlık grevinde olduğunu ilan etti.

baskın yapılmıştı 

bişkek'teki 1 no'lu cezaevinde pazar günü sabah saatlerinde gerçekleşen isyanda da yedi kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı. görgü tanıkları, olayların, maskeli ve silahlı saldırganların hapishaneyi basmaları sonucu patlak verdiğini bildirirken, cezaevinden gökyüzüne dumanların yükselmesi üzerine çok sayıda itfaiye aracı bölgeye gelmişti.

kırgızistan ceza infaz dairesi basın sözcüsü coldaşbek buzurmankulov ise, hapishanede ölüm haberlerini yalanlayarak sadece birkaç yaralı bulunduğunu söylemişti. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;