2014 Yerel seçim

Ankara'da seçim yenilenmeyecek

Yüksek Seçim Kurulu, CHP'nin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

CHP'nin seçimlerin iptaline ilişkin başvurusunu Ankara adayı Mansur Yavaş yapmıştı. [AFP]

yüksek seçim kurulu(ysk) chp'nin ankara'da büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptali için yaptığı başvuruyu oy birliğiyle reddetti. başkent'te seçim yenilenmeyecek. 

chp'nin ankara büyükşehir belediyesi başkan adayı mansur yavaş kararı twitter mesajıyla değerlendirdi:

"bir hukukçu olarak ysk'nın aldığı kararı hayretle karşıladım. hak ve adalet arayışımız sonuna kadar devam edecek. yarın konuya ilişkin ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyeceğim. tüm destekçilerimizi ve gönüllülerimizi itidal ve sükunete çağırıyorum."

'bilek güreşi yapalım'

ysk'nın kararının ardından, yavaş'ın rakibi ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek gazetecilere açıklama yaptı. yavaş için "doğru abd büyükelçisi'ne gitsin diyen" gökçek, "mansur yavaş kendiliğinden yapmıyor bu işleri. baronların talimatıyla yapıyor" diye konuştu.

gökçek, "tatmin olmak istiyorsa, bir bilek güreşi yapalım, bir de orada tuşlayayım da. yenilen pehlivan güreşe doymazmış" dedi.

chp anayasa mahkemesi'ne gidecek

chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan ysk'nın kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi. tezcan, "bu çerçevede hem anayasa mahkemesine bireysel başvuru olmak üzere, arkasından avrupa insan hakları mahkemesine müracaata kadar bütün hukuk yollarını deneyeceğiz. seçme ve seçilme hakkı, seçim güvenliği ihlal edilmiştir" diye konuştu. 

chp neye itiraz etti?

chp, yerel seçimin hemen ardından ankara genelinde oy pusulalarının aynı zarfa konması nedeniyle geçersiz sayılan 124 bin oyla ilgili ysk'nın ihmali olduğunu savundu, bu oyların yeniden sayılmasını istedi.

chp ayrıca ankara'da 25 ilçede birleştirme tutanaklarında hata yapıldığını iddia etti, sandık kurulu tutanaklarının birleştirilirken oy sayılarının yanlış yazıldığını da itiraz konusu yaptı.

yani chp hem sandıktan kendilerine çıkan oyun düşük gösterildiğini hem de bu oyların birleştirme tutaklarına geçirilirken toplam oy hesabında yanlışlık yapıldığını savundu. chp'nin bu konudaki itirazları ysk'dan önceki makamlar olan ilçe ve il seçim kurullarında reddedilmişti. 

chp bunun ardından en son "olağanüstü itiraz" hakkını kullandı, ankara büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptali için pazar günü ysk'ya başvurdu. chp'nin büyükşehir belediye başkan adayı mansur yavaş düzenlediği basın toplantısında seçimlerin yenilenmemesi halinde sandığın şaibeli hale geleceğini savunmuştu.

ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek ise ysk kararlarına itiraz edilemeyeceğini belirterek, chp'nin son başvurusunun kanuna aykırı olduğunu savunmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;