Türkiye

Balyoz davası Yargıtay'da

Darbeye eksik teşebbüsten eski kuvvet komutanlarının ömür boyu hapis cezaları aldığı davada, temyiz duruşmalarından sonra yüksek mahkeme son kararı verecek.

Haberin Öne Çıkanları

Kesintisiz duruşma

Görüntüye izin yok

Sloganlar atılıyor

Sabah erken saatlerde yüksek mahkemenin önünde toplanan göstericiler, zaman zaman sloganlar atıyor. [AA]

Balyoz'un kronolojisi

türkiye'de 2003 yılında gerçekleşen bir seminerde hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan ve hapis cezalarına çarptırılan aralarında kuvvet komutanlarının da bulunduğu onlarca yüksek rütbeli asker için, yargıtay'da temyiz duruşması pazartesi günü başladı. 1045 klasörü bulan dosyayı inceleyecek yüksek mahkeme, avukatların savunmalarını aralıksız şekilde dinleyecek.
 
emekli kuvvet komutanları oramiral özden örnek ve orgeneral ibrahim fırtına ile davanın bir numaralı sanığı eski 1. ordu komutanı orgeneral çetin doğan'ın da aralarında bulunduğu 361 asker, duruşmalara katılamıyor.
 
sanık sayısının fazla olması nedeniyle başkent ankara'daki yargıtay'ın salonuna sınırlı sayıda izleyici ve gazeteci alınıyor. yoğun güvenlik önleminin alındığı yüksek mahkemede, digital kart okutucudan geçmeyen kimse salona giremiyor.
 
görüntüye izin verilmedi
 
yargıtay'ın 9. ceza dairesi'nde görülen ilk duruşmanın başında gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi. salonda görüntü kaydetmenin yasak olduğuna dair uyarılar yer aldı.
 
mahkeme başkanı ekrem ertuğrul, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri mesai yapacaklarını söyledi. adli tatilde de çalışacak mahkemede duruşmalar her gün saat 09.00'da başlayacak. savunmalar, avukatların alfabetik sıralamasına göre alınacak.
 
sarı fular, balyozlu tişört
 
tarihinde ilk kez bir darbe davasının temyizine bakan yargıtay'ın önünde sabah saatlerinde kalabalık bir grup toplandı. sanıkların yakınları, gazeteciler ve avukatlar ile polis ekipleri tartıştı. 
 
yargılanan isimlere destek vermek üzere mahkemenin önüne gelen sanık yakınları ve göstericiler, polis tarafından binaya yaklaştırılmadı. eylemciler arkasında balyoz resmi yer alan tişörtlerle bekleyişlerini sürdürüyor. ellerinde türkiye bayrakları taşıyan ve sarı fular takan kalabalık, zaman zaman sloganlar atıyor.

Balyoz Davası

2002-2003 yıllarında, birinci ordu komutanlığı bünyesinde hazırlandığı ileri sürülen 'balyoz planı' seminerinden el edilen delillerle sanıklar askeri darbe ile hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsle suçlanıyor. plan ilk olarak taraf gazetesinin 20 ocak 2010 tarihli haberiyle ortaya çıkmış, belgelerin gazete tarafından istanbul adliyesi’ne teslim edilmesi sonrası soruşturma başlatılmıştı. 

256 asker için onama istendi
 
balyoz planı davası, istanbul 10. ağır ceza mahkemesi tarafından 21 eylül 2012'de karara bağlanmıştı. tutuklu sanıklardan hiçbirini tahliye etmeyen mahkeme, komutanlar örnek, fırtına ve doğan hakkında darbeye eksik teşebbüs suçundan 20'şer yıl hapis cezasına hükmetmişti. söz konusu mahkemenin kararı, türkiye'de bir sivil mahkemenin ilk kez bir darbe davasında hüküm vermesi anlamına geliyor.
 
80 isim hakkında önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, ardından cezalar 18'er yıla düşürülmüştü. muvazzaf orgeneral bilgin balanlı, emekli orgeneral ergin saygun, eski mgk genel sekreteri emekli orgeneral şükrü sarıışık ve mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan 18 yıl ceza alan askerler arasında.
 
türkiye'yi 11 yıldır yöneten ak parti hükümetinin iktidara gelmesinden hemen sonra, 2002-2003 yıllarında istanbul'daki 1. ordu komutanlığı bünyesinde hazırlanan 'balyoz planı' seminerinden elde edilen delillere göre karar veren mahkeme, askerlerin darbe ile hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiğine hükmetmişti. davada yargılanan isimler, delillerin dijital ortamda eski tarihlere dönük üretildiği, isimsiz ihbar mektupları ve tanıkların dinlendiği yönünde itirazlar dile getirmişti.
 
plan ilk olarak taraf gazetesinin 20 ocak 2010 tarihli haberiyle ortaya çıkmış, belgelerin gazete tarafından istanbul adliyesi’ne teslim edilmesi sonrası soruşturma başlatılmıştı.
 
21 aylık yargı sürecinin sonunda verilen kararla birlikte, avukatlar yargıtay'a temyiz incelemesi için başvurmuştu. dosyayı inceleyen yargıtay cumhuriyet başsavcılığı, 256 asker için cezaların onanmasını talep etmişti. başsavcılığa göre, 67 sanık hakkında mahkumiyet kararları bozulmalı. 36 kişinin beraat ettiği davada, başsavcılık bir beraat kararının da bozulmasını istedi.
 
son olarak, davada hüküm giyen askerler temmuz ayı başında cezaevinde açlık grevine başlamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;