Dünya

Bangladeş’te can kaybı artıyor

Başkent Dakka'da yerle bir olan çürük binada çalışan tekstil işçilerinden ölenlerin sayısı 161'e yükseldi, yaralılar ise 1000'i aştı.

Haberin Öne Çıkanları

Çatlaklar vardı

Soruşturma açıldı

Yaralılar tedavide

Ardında çok sayıda ölü ve yaralı bırakan olay, Bangladeş'te şimdiye kadarki en büyük çökme olayı. [Reuters]

bangladeş'in başkenti dakka'da çöken sekiz katlı tekstil fabrikasındaki ölü sayısı artıyor. 24 saatten uzun bir süredir çalışmalarını sürdüren arama ve kurtarma ekipleri, şimdiye kadar 161 kişinin cesedine ulaştı.

binden fazla insanın yaralandığı ülke tarihinin en büyük çökme olayının ardından, hayatını kaybedenler için yas ilan edildi.

tuğgeneral muhammed sıddıkul alem şıkder, işçilerin birçok kez binanın hasarlı olduğunu işverene bildirdiği fabrikada çok sayıda çalışanın halen enkaz altında olduğunu açıkladı.

işçilerin olaydan bir gün önce işverene binayla ilgili uyarı yaptığını söyleyen askeri yetkili, "kurtarma operasyonun sonuçları gün içerisinde açıklığa kavuşacaktır" dedi.

yerel polis yetkilisi muhammed asaduzzaman ise, bina sahiplerinin yaşanan olayda payı olup olmadığına ilişkin detaylı bir soruşturma başlatıldığını aktardı. 

'yerel basının dikkatini çekmişti'

fabrikanın çökmesinden saatler önce binaya giriş yapan işçiler, duvarlarda geniş çatlaklar gördüklerini dile getirdi. binadan sağ çıkan işçiler arasında bulunan abdurrahim, "çatlaklardan bahsettiğimizde, işveren herhangi bir sorun olmayacağını söyledi. hatta olay yaşanamadan bir gün önce fark ettiğimiz çatlaklar, yerel basının da dikkatini çekmişti" ifadesini kullandı.

işçi, çalışanlarla işveren arasında geçen bu konuşmadan yaklaşık bir saat sonra felaketin gerçekleştiğini söyledi. 

içişleri bakanı muhiuddin han alamgir ise, 160'dan fazla insanın ölümüne yol açan olayda suçluların cezalarını çekeceği sözünü verdi.

ülkede geçtiğimiz yıl kasım ayında bir teksitil atölyesinde çıkan yangında da 111 kişi hayatını kaybetmişti. 2005 yılında ise, kazanın gerçekleştiği bölgede bir tekstil fabrikasının çökmesi 70 cana mal olmuştu. dünyanın en büyük ikinci en büyük tekstil sanayisine sahip bangladeş'teki ucuz işgücü, çeşitli batı markaları için ucuz üretim yapıyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;