Dünya

Bangladeş'te fabrika yangını

Başkent Daka'da bir konfeksiyon fabrikasını saran alevler en az 112 kişinin ölümüne ölümüne neden oldu.

Haberin Öne Çıkanları

İçerde sıkıştılar

Camdan atladılar

Ölü sayısı artabilir

Cumartesi günü gece saatlerinde başlayan yangın beş saatte söndürülebildi. [Reuters]

bangladeş’in başkenti daka’da bir tekstil fabrikasında yangın çıktı. itfaiye departmanı direktörü ebu nayim muhammed şahidullah, kazanın ardından 112 cesedin sayıldığını belirtti. 

al jazeera muhabiri nicolas haque’a göre ashulia sanayi bölgesinde bulunan dokuz katlı fabrikanın zemin katında başlayan yangın kısa süre içinde diğer katlara da yayıldı.  itfaiye ekipleri  beş saat boyunca alevlerle mücadele etti.

camdan atladılar

tajnin fashion şirketi tarafından işletilen fabrikada çalışan çok sayıda kişi alt katı saran alevler nedeniyle üst katlara kaçtı. burada mahsur kalan işçiler canlarını kurtarmak için camlardan atladıkları sırada hayatlarını kaybetti. görgü tanıkları, ölü sayısının artabileceğini belirtiyor.

yangının sebebiyle ilgili soruşturma başladı. faciaya elektrik kaçağının neden olmuş olabileceği belirtiliyor.

2006 yılından bu yana bangladeş’te fabrikalarda çıkan yangınlar ve kötü güvenlik koşulları nedeniyle 600 kişi hayatını kaybetti.

bangladeş’te yaklaşık 4 bin 500 fabrika tesco, walmart, jc penny, h&m, marks&spencer, carrefour gibi markalar için giysi üretiyor. hazır giyim, bangladeş’in yıllık ihraç gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturuyor. 

güvenlik önlemleri eksik

al jazeera muhabiri haque, bangladeşli üreticilerin batılı markaların istediği güvenlik koşullarını sağlamakta yetersiz oduklarını söylüyor. “fabrika yöneticileriyle konuşursanız az paraya çok giysi yapmak için ne kadar baskı altında olduklarını anlatacaklardır” diyen haque, bu koşular altında güvenliğin yöneticilerin öncelikli düşüncesi olmadığını aktardı.

köprü çöktü 

cumartesi gecesi bangladeş'te bir ölümlü kaza daha yaşandı. güneydoğudaki liman kenti chittagong’da bir köprünün yıkılması sonucu en az 13 kişi öldü, 20 kişiyse yaralandı.

afp haber ajansına konuşan polis yetkilisi şakavat hüseyin ona yakın kişinin enkaz altında kalmış olabileceğini belirtiyor.

kazanın ardından öfkeli kalabalık inşaat şirketinin ofislerine saldırdı. polis ve halk arasında çatışmalar yaşandı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;