Dünya

Bangladeş'te muhalif lidere müebbet

Cemaat-i İslami partisinin üst düzey ismi Abdülkadir Molla, bağımsızlık savaşı sırasında işlediği öne sürülen altı ayrı suçtan mahkum oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Soykırımla suçlandı

İddiaları reddetti

Parti grev çağrısı yaptı

Cemaat-i İslami destekçileri yargılanan liderlerinin serbest bırakılması talebiyle sokaklara döküldü. [AFP]

bangladeş'te muhalif cemaat-i islami partisi liderlerinden abdülkadir molla, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında aralarında katliam, soykırım ve tecavüzün de bulunduğu altı ayrı suçlamadan hüküm giydi.

64 yaşındaki molla başkent daka’daki tartışmalı ‘uluslararası savaş suçları mahkemesi’nde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

bağımsızlık savaşı sırasında 381 silahsız sivilin öldürülmesinden de sorumlu tutulan molla ise hakkındaki suçlamaların tümünü reddetti. partinin diğer altı lideri de benzer suçlarla aynı mahkemede yargılanıyor.

parti grev çağrısı yaptı

cemaat-i islami partisi, liderlerinin yargılanmasını protesto için salı günü ülke genelinde grev çağrısı yaptı. parti, hükümetin liderlerine yönelik infaz planlarına ne pahasına olursa olsun karşı çıkacağını söyledi. 

dakka sokaklarından kararın açıklanması öncesinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. sokaklarda yaklaşık 10 bin polis konuşlandırıldı. okulların yanı sıra dükkanlar ve birçok iş yeri de kapatıldı. dakka’yı diğer kentlere bağlayan otoyollar da bomboştu.

göstericiler polisle çatıştı

ancak bu önlemler muhalif göstericileri durdurmaya yetmedi. kararın açıklanmasından önce çok sayıda gösterici sokaklara döküldü. göstericiler ve polis arasında eski şehir civarında çatışmalar yaşandı. parti yandaşları çevredeki araçları ateşe verdi, sokaklar savaş alanına döndü. afp’nin geçtiği habere göre, polis göstericilere plastik mermilerle müdahale etti.

mahkeme, geçen ay cemaat-i islami üyesi abdülkelam azad'ı da ölüm cezasına çarptırmıştı.

2010 yılında ülkenin laik yönetimi tarafından, uluslararası gözetim olmaksızın kurulan mahkeme sadece üst düzey muhalif liderleri hedef aldığı için siyasi karar almakla suçlanıyor.

hem cemaati islami hem de ana muhalefetteki bnp partisi, duruşmaları muhalif liderlerin seçimlere katılımını önlemek için yapılan ‘şov davaları’ olarak değerlendiriyor. uluslararası insan hakları grupları da mahkemenin birçok kararını eleştiriyor.

pakistan'a karşı sürdürülen bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla bangladeşli öldürülmüş, 200 bin kadına tecavüz  edilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;