Dünya

Bangladeş'te protestolara şiddet karıştı

Ülkede geleneksel kayyum hükümeti uygulamasını geri isteyen muhaliflerin genel grevi sırasında bazı eylemcilere polis müdahale etti.

Haberin Öne Çıkanları

Muhalifler grevde

Polisle çatıştılar

İktidarı suçluyorlar

Muhalif Bangladeş Ulusal Partisi'ni destekleyen avukatlar da protesto gösterileri yaptı. [Reuters]

bangladeş’in başkenti dhaka’da, seçimler öncesinde yapılan kayyum hükümeti uygulamasının yeniden yürürlüğe girmesini isteyen muhalifler bu hafta içinde ikinci kez genel  greve gitti.

dhaka’da ve ülkenin diğer önde gelen kentlerinde yapılan grev 18 partili muhalif koalisyon tarafından destekleniyor. muhalif koalisyonun lideriyse eski başbakanlardan halide ziya’nın ana muhalefetteki partisi bangladeş ulusal partisi. 

eylemciler araçları yaktı

grev nedeniyle okullar ve işyerleri kapandı, ülke genelinde ulaşım da durma noktasına geldi. görgü tanıkları ve yerel medya, başkentin bazı yerlerinde polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşadığını kaydetti. eyleme destek veren bazı gruplar, greve katılmayanlara ait araçları yaktı, ya da tahrip etti. öfkeli göstericiler sokaklarda lastikleri ve çöp konteynerlerini ateşe verdi. 

yerel medya, olaylar sırasında büyük kentlerde ondan fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi. bangladeş’te gelecek yerel seçimler 2014’te yapılacak. 

kayyum hükümeti geleneği

ülkede 1990’ların ortasından bu yana seçimler öncesinde tarafsız ve tüm partilerin temsil edildiği bir kayyum hükümeti kurulması geleneği vardı. ancak bu gelenek, geçen yıl anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı. anayasanın yalnızca seçilmiş hükümetlerin iktidara gelmesine izin verdiği belirtilmişti. muhalifler, hasina hükümetini gelecek seçimlerde hile yapabilmek için kayyum uygulamasını kaldırmakla suçluyor.

cemmati islami'den çağrı

öte yandan ülkenin en büyük islamcı partisi cemaati islami, geçtiğimiz günlerde hapisteki dokuz muhalefet liderinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. 

bu kişiler insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor. cemaati islami’nin önde gelen müttefiki  halide ziya liderliğindeki ana muhalefet partisi de aynı gerekçeyle hapiste tutulan iki liderinin serbest kalmasını talep ediyor. geçen hafta bangladeş ulusal partisi liderlerinden biri daha protesto gösterileride şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.  

eskiden pakistan’ın parçası olan bangladeş, 1971’de dokuz ay süren savaşın ardından hindistan’ın da desteğiyle bağımsız olmuştu. cemaati islami liderleri savaş sırasında pakistan ordusu ile işbirliği yapmakla suçlanıyor. parti ise iddiaların kendisini zayıflatmak amacıyla ortaya atıldığını savunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;