Dünya
Bangladeş'te yüzbinlerce kişi sokakta
İslam'a hakaret edilen bloglar için ölüm cezası dahil 'küfür karşıtı yasa' çıkarılması amacıyla gerçekleştirilen gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti.
Haberin Öne Çıkanları
İslamcılar sokakta
Şiddet yaşanmadı
Gerilim artıyor
protesto gösterileri bir grup blog yazarının, seküler yapısına rağmen muhafazakar partilerin geniş ilgi gördüğü bangladeş'te dini muhafazakarlığı eleştirmesi üzerine tekrar canlandı.
medrese kökenli hıfazat-ı islam adlı hareketin 'uzun yürüyüş' çağrısı üzerine ülkenin her tarafından yüz binlerce insan, islam'a hakaret edilen internet sitelerini protesto etmek için başkent dakka'ya akın etti.
başta blog yazarları olmak üzere dine yönelik eleştiri getirenlerin en ağır şekilde cezalandırılması yönünde sloganlar atan göstericiler, ölüm cezası dahil 'küfür karşıtı yasa' çıkarılmasıni istiyor.
ülkenin güneybatısındaki banga bölgesinde karşıya karşıya gelen hıfazat-ı islam grubu ile avami birliği partisi taraftarları arasında çatışma çıktı. olaylar sonucu, avami birliği'nin yerel yetkililerinden nowsher han hayatını kaybetti.
al jazeera'ye konuşan ekattor televizyonu yetkilisi shakil ahmed, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada protestoların barışçıl bir şekilde düzenlendiğini söylemişti. ahmed, "bazı aktivistler ülke genelinde şiddet olayları yaşandığı yönünde bilgiler yaydı ancak hiçbiri gerçek değil" ifadesini kullanmıştı.
ülkedeki tartışmalar, ateist blog yazarı ahmed recib haydar'ın öldürülmesinin ardından alevlenmişti.
bangladeş hükümeti geçen hafta internet aracılığıyla islam'a hakaret edilmesini önlemek için 'siber suçlar mahkemesi' ve ülkedeki bloglarda islam'a hakaret edilip edilmediğini tespit etmek için iki din adamının da olduğu bir komite kurmuştu. hükümet tarafından getirilen yeni düzenlemelerin ilk sonucu ise islam'a hakaret eden bloglarda yazan dört kişinin tutuklanması olmuştu.
içişleri bakanı muhiddin han da, gözaltına alınan dört kişi dahil, benzer suçlamaların muhatabı olan 11 kişinin kimliğinin tespit edildiğini aktarmıştı.
islamcı liderlere destek
sokaklara dökülenlerin bir kısmını ise savaş suçu işledikleri gerekçesiyle ağır cezalara çarptırılan islamcı liderlerin destekçileri oluşturdu.
ülkede, cemaat-i islami liderlerinin idam istemiyle yargılandığı davalar sebebiyle son aylarda sürekli protesto gösterileri düzenleniyor.
bangladeş savaş suçları mahkemesi, islam cemaati liderlerinden dilaver hüseyin saidi'yi idam cezasına çarptırmıştı. cemaat önderleri, 1971'deki iç savaş sırasında pakistan ordusunun işlediği suçlara katıldıkları gerekçesiyle mahkum ediliyor.
şubat ayı başında yerel mahkeme, islam cemaati genel sekreter yardımcısı abdülkadir molla’ya müebbet hapis cezası vermişti.
pakistan'a karşı sürdürülen bağımsızlık savaşı sırasında yaklaşık üç milyondan fazla bangladeşli öldürülmüş, 200 bin kadına tecavüz edilmişti. cemaat liderlerini cezalandıran yerel mahkeme, yalnızca muhalefeti hedef alarak siyasi karar vermekle suçlanıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar