Dünya

Bangladeş'te İslamcı lidere idam cezası

Dilaver Hüseyin Saidi, 1971'deki iç savaş sırasında Pakistan ordusunun işlediği suçlara katıldığı gerekçesiyle mahkum oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Genel grev çağrısı

Ağır cezalar

Mahkemeye eleştiri

Mahkeme kararına göre Saidi, soykırım, cinsel saldırı ve ‘dini zulüm’ suçlarından mahkum oldu. [AFP]

bangladeş savaş suçları mahkemesi, cemaat-i islami liderlerinden dilaver hüseyin saidi'yi idam cezasına çarptırdı.

73 yaşındaki saidi, 1971'deki iç savaş sırasında pakistan ordusunun işlediği suçlara katıldığı gerekçesiyle idama mahkum edildi.

mahkeme kararına göre saidi, soykırım, cinsel saldırı ve ‘dini zulüm’ suçlarından ceza aldı.

cemaat-i islami partisi, liderlerinin siyasi nedenlerle yargılanmasını protesto etmek amacıyla ülke genelinde grev çağrısı yaptı.

grev nedeniyle ülkenin büyük bölümünde hayat felç oldu.

ağır cezalar

şubat ayı başında yerel mahkeme, partinin genel sekreter yardımcısı abdülkadir molla’ya müebbet hapis cezası vermişti. karar üzerine islamcıların başlattığı protestolarda çatışmalar çıkmış ve 16 kişi hayatını kaybetmişti.

laik kesimler ise, müebbet hapis cezasını hafif bularak, bağımsızlık savaşındaki suçlara karışan partinin önde gelen isimlerinin idam edilmesini istiyor.

pakistan'a karşı sürdürülen bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla bangladeşli öldürülmüş, 200 bin kadına tecavüz  edilmişti.

cemaat liderlerini cezalandıran yerel mahkeme, yalnızca muhalefeti hedef alarak siyasi karar vermekle suçlanıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;