Dünya
Bangladeş'teki faciada ilk tutuklamalar
Başkent Dakka'da çöken tekstil fabrikasında ölenlerin sayısı 324'e çıkarken, şirket yöneticisi iki kişi ile bir mühendis cezaevine gönderildi.
Haberin Öne Çıkanları
'Hesap verecekler'
Bina sahibi kayıp
Karısı sorgulanıyor
bangladeş'in başkenti dakka'da sekiz katlı tekstil fabrikasının çökmesi sonucu meydana gelen faciada ölü sayısı 324'e çıktı. polis yetkilileri olayla ilgili üç kişinin tutuklandığını bildirdi.
devlet bakanı şamsul hakue tuku, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin, olayla ilgili iş merkezindeki giyim atölyelerinin sahibi new wave apparels şirketinin yöneticileri bazlus samad ve mahmudur rahman tapaş'la binanın bakımından sorumlu bir mühendisi tutukladığını söyledi.
tuku, çöken binanın sahibi muhammed sohel rana'nın karısının da sorgulanmak üzere göz altına alındığını ifade etti. kayıplara karışan rana ise hala aranıyor.
başbakan şeyh hasina da, "işçileri o binada o kötü koşullarda çalışmaya zorlayanlar mutlaka cezasını çekecek" diye konuştu. başbakan bina sahibininin her nerede ise yakalanacağını ve adalet önüne çıkarılacağını dile getirdi. başbakan hasina'nın bu sözlerinin ardından tutuklamaların artabileceği belirtiliyor.
yüzlerce kişi halen enkaz altında
cuma günü 40 kişinin sağ bulunduğu enkazdan bu sabah da yedi kişinin kurtarıldığı kaydedildi. başkent dakka'nın banliyösü savar'daki binada bulunan fabrikalarda 3 bin 122 işçinin çalıştığı belirtilirken, olay sırasında binada kaç kişinin olduğu bilinmiyordu. kurtarma görevlilerine göre, çöken binadan 2 bin 400'den fazla kişi kurtarıldı veya çıkmayı başardı.
polisle enkaz altında kalanların yakınları arasında çıkan çatışmalarda da 50 kişi yaralandı. cuma günü binlerce işçi ülkedeki yetersiz güvenlik standartlarını protesto etmek için yürüyüş düzenlemişti.
ülkede geçtiğimiz yıl kasım ayında bir teksitil atölyesinde çıkan yangında da 111 kişi hayatını kaybetmişti. 2005 yılında ise, kazanın gerçekleştiği bölgede bir tekstil fabrikasının çökmesi 70 cana mal olmuştu.
dünyanın en büyük ikinci en büyük tekstil sanayisine sahip bangladeş'teki ucuz işgücü, çeşitli batı markaları için ucuz üretim yapıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar