Dünya

Bangladeş'te işçiler öfkeli

Başkent Dakka'da sekiz katlı bir binanın çökmesi sonucu yaşanan facia binlerce kişiyi sokaklara döktü.

Haberin Öne Çıkanları

Şiddete başvuruldu

Müdahale edildi

Ucuz iş gücünün merkezi

İşçileri sokağa döken olayın ardından arama ve kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. [Reuters]

bangladeş'in başkenti dakka'da  sekiz katlı tekstil fabrikasının çökmesi sonucu meydana gelen faciada ölü sayısı 250'yi geçti. olayı protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü. 

yıkılan binanın sahiplerinin ve olayın diğer sorumluların tutuklanması yönünde talepte bulunan öfkeli göstericiler polise araçlarına saldırdı.

protestoculara biber gazıyla müdahalede bulunan güvenlik güçlerine, bazı gruplar bambu çubuklarıyla karşılık verdi.

dakka yakınlarındaki gazipur bölgesi polis yetkilisi mustafizur rahman, göstericilerin lastik yaktığını ve çevredeki dükkanlara zarar verdiğini ifade etti. 

işçileri sokağa döken olayın ardından arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. perşembe akşamı enkaz altından 45 kişi çıkarıldı. halen yüzlerce kişinin çöken binanın altında olduğu tahmin ediliyor.

ingiliz reuters haber ajansına göre, üç gündür yarısı yaralı olmak üzere toplam 2 bin kişi toprak altından çıkarılsa da yaklaşık bin kişinin durumuyla ilgili bir bilgi yok. 

'acil reform' çağrısı

abd merkezli insan hakları izleme örgütü, bangladeş hükümetine 'acil reform' çağırısında bulundu. örgüt, "söz konusu trajedi, bangladeş hükümetinin çalışanlara daha güvenli bir işortamı sağlanması için acilen harekete geçmesi gerektiğini gösteriyor" diye bildirdi. 

örgütün asya direktörü  brad adams, "bu trajedi, öngörülebilir ve önlenebilirdi" dedi. 

fabrikanın çökmesinden saatler önce binaya giriş yapan işçiler, duvarlarda geniş çatlaklar gördüklerini dile getirmişti.

işçiler, olayı "çatlaklardan bahsettiğimizde, işveren herhangi bir sorun olmayacağını söyledi. hatta olay yaşanamadan bir gün önce fark ettiğimiz çatlaklar, yerel basının da dikkatini çekmişti" şeklinde aktarmıştı

ülkede geçtiğimiz yıl kasım ayında bir teksitil atölyesinde çıkan yangında da 111 kişi hayatını kaybetmişti. 2005 yılında ise, kazanın gerçekleştiği bölgede bir tekstil fabrikasının çökmesi 70 cana mal olmuştu.

dünyanın en büyük ikinci en büyük tekstil sanayisine sahip bangladeş'teki ucuz işgücü, çeşitli batı markaları için ucuz üretim yapıyor. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;