Ortadoğu
BM Suriye için karamsar
Güvenlik Konseyi üyeleri durumun daha vahim hale geldiği konusunda birleşirken, Özgür Suriye Ordusu şartlar değişmezse cuma gününden itibaren barış planına uymayacağını açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Kötü senaryo ihtimali
Rusya'dan eleştiri
41 kişi öldü

bm güvenlik konseyi üyeleri, suriye'de barış planına rağmen krizin daha da büyümesi nedeniyle endişe duyuyor. ülkede hula katliamının ardından, özgür suriye ordusu'nun beşar esad yönetimine 48 saat süre tanıyarak, şam'ın barış planına uymaması halinde kendilerinin de plana bağlı kalmayacağını duyurması kötümser havanın artmasına neden oldu.
özgür suriye ordusu'ndan albay kasım sadettin, çarşamba günü yayımlanan bir videoda, suriye yönetiminin cuma gününe kadar tüm askeri birlikleri ve silahları kent ve kasabalardan çekmesi gerektiğini vurgularken, aksi halde muhalif birliklerin barış planına daha fazla uymayacağını belirtti.
bm-arap birliği'nin suriye özel temsilcisi kofi annan'ın yardımcısı jean-marie guehenno'nun, annan'ın şam'a yaptığı ziyaretle ilgili konseye bilgi verdiği toplantının ardından konuşan üst düzey diplomatlar da suriye'de durumun her geçen gün daha kötüye gittiği konusunda birleşti.
'kötü senaryo gerçekleşebilir'
abd'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi susan rice, suriye'de kötü senaryo ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek ''o da suriye'de şiddetin daha da tırmanması, ihtilafın yayılarak bölgedeki ülkeleri de etkilemesi ve giderek daha fazla mezhepsel bir şekle bürünmesidir. böyle bir durumda tek suriye'de değil, tüm bölgede büyük bir kriz görülür, bm güvenlik konseyi'nin birliği bozulur, annan planı ölür ve konsey üyeleri ile uluslararası toplum, annan planı dışında ve konseyin yetkisi dışında başka adımlar atma seçeneğiyle karşı karşıya kalır'' dedi.
rusya'nın bm daimi temsilcisi büyükelçi vitali çurkin de suriye'ye insani yardım gönderilmesi konusunda kofi annan ve suriye yönetimi arasında ilerleme sağlandığını ancak bunun dışında suriye'deki tablonun iyi olmadığını ve altı maddelik annan planı'nın tam olarak uygulanması konusunda somut ilerleme göremediklerini vurguladı.
almanya'nın bm daimi temsilcisi büyükelçi peter wittig, 'hula katliamının ardından bm güvenlik konseyi'nin bazı üyelerinin gözünü açtığını' söyledi.
çurkin, ''annan planı kapsamında ağır silah kullanmama sözü verilmişti ancak ağır silah kullanıldığını hula'da gördük'' diyerek suriye yönetimini eleştirdi. çurkin, bununla birlikte suriye'deki silahlı muhalif güçlerin, ülkedeki yetkilileri öldürmeye çalıştığını ve siyasi diyalog sürecine girmeyi reddettiğini savundu.
ab ve abd şam'a çeşitli yaptırımlar uygularken bm güvenlik konseyi ise rusya ve çin'in vetosu nedeniyle ülkeye yönelik karar alamıyor
41 kişi öldü
suriye genel devrim konseyi, çarşamba günü ülkenin çeşitli kentlerinde ordunun yönetim karşıtlarına düzenlediği operasyonlarda 41 kişinin öldüğünü duyurdu.
muhalif yapılanmalardan sorumlu olan konsey, hums'ta 14, şam'ın banliyölerinde biri çocuk 11, dera kentinde 10, idlib, hama ve halep'te aralarında çocukların da olduğu altı kişinin güvenlik güçlerince açılan ateşte öldüğünü belirtti.
suriye'deki bm gözlemci heyeti başkanı tümgeneral robert mood, çarşamba günü ülkenin doğusunda deyr ez zor kentine 50 kilometre uzaktaki es sükeri bölgesinde 13 kişinin cesetlerinin bulunduğunu söylemişti.
salı günü, bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan, suriye devlet başkanı beşar esad'la görüşmüştü. hula kasabasında 108 kişinin katledilmesinin ardından esad'la bir araya gelen annan, ülkedeki son gelişmelerin 'bardağı taşıran son damla' olduğunu ifade etmişti.
annan görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, ''esad'dan, krizden çıkış planının uygulanabilmesi amacıyla gerekli koşulların sağlanabilmesi için, yarın değil şimdi, cesur adımlar atmasını istedim'' demişti.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
kaynak: ajanslar
Yorumlar