Ortadoğu
BM'den Suriye'ye kınama
Güvenlik Konseyi, Hula kasabasında sivillere karşı ‘acımasız güç kullanımının’, uluslararası hukukun ihlali olduğunu bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Ağır silahlar çekilsin'
Rusya baskıya direndi
Şam iddiaları reddetti

muhaliflerle rejim güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye'nin hula kasabasında gerçekleştirilen ve son verilere göre 108 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamı görüşmek üzere toplanan birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi, şam yönetiminin sivil halk üzerinde ağır silahlar kullanmasını kınadı.
dönem başkanı azerbaycan’ın başkanlığında pazar günü üç saat boyunca toplantı yapan 15 üyeli bm kurumu, yayımladığı basın açıklamasında, hula’daki ‘acımasız güç kullanımının’ uluslararası hukukun ve şam yönetiminin şiddeti durduracağına dair bm güvenlik konseyi nezdindeki taahhütlerinin ihlali olduğunu belirtti.
konseyin açıklamasında, “güvenlik konseyi, hums yakınlarındaki köyde, hükümet güçlerinin top ve tank ateşi sonucunda, bm gözlemcileri tarafından teyit edilen düzinelerce kadın çocuk ve erkeğin öldürülmesini ve yüzlercesinin yaralanmasını olabilecek en güçlü şekilde kınıyor” denildi.
konsey bu çerçevede, suriye devlet başkanı beşar esad’dan yerleşim birimlerindeki ağır silahları çekmesi talebini yineledi.
abd’nin new york kentinde yer alan bm merkezinde bulunan al jazeera muhabiri kristen saloomey, bm güvenlik konseyi açıklamasının, hula katliamına hızlı bir şekilde ve birlik olarak tepki vermeyi amaçladığını aktardı. saloomey, katliama verilen tepkinin üye devletler arasındaki müzakereler sonunda yumuşatıldığını ve nihai metnin böyle ortaya çıktığını bildirdi.
fransa ve ingiltere, şam yönetimine çok daha sert bir dille tepki verilmesini istemiş, buna karşı çıkan rusya ise, açıklamanın içeriğini görüşmek üzere söz konusu acil toplantıyı talep etmişti.
rusya direndi
rusya’nın bm daimi temsilcisi büyükelçi igor pankin, toplantı sırasında, katliamı suriye ordusunun gerçekleştirdiği fikrine şüpheyle yaklaştıklarını belirterek, kurbanların çoğunun bıçakla ya da yakın mesafeden ateş edilerek öldürüldüğüne işaret etmişti.
ingiltere'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi mark lyall grant ise bu fikre karşı çıkarak, katliamın rejim güçlerinin bombardımanı sonucu gerçekleştiğinin açık bir şekilde ortada olduğunu söylemişti.
hükümetinin görüşünü tekrarlayan suriye'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi başar caferi ise saldırının ‘silahlı terörist gruplar’ tarafından düzenlendiğini söylemişti. caferi, ingiltere, almanya ve fransa’nın konuya ilişkin açıklamalarına istinaden ‘yalanların tsunamisi’ ifadesini kullanmıştı.
'soruşturma sürsün'
öte yandan, bm güvenlik konseyi, genel sekreter ban ki-moon ile suriye’de görev yapan bm gözlemcilerinden olayı soruşturmaya devam etmelerini istedi.
söz konusu bm gözlemci heyetinin başkanı robert mood, internet üzerinden video konferans ile bm kurumuna hula’daki gözlemlerini anlattı. mood, top ve tank ateşini gösteren kanıtlar bulunduğunu ve bölgedeki ölümlerin şarapnel parçaları ile yakın mesafeden ateş suretiyle gerçekleştiğini söyledi.
hula, suriye’deki muhalif hareketin merkezlerinden biri olarak biliniyor. cuma günü meydana gelen ve bm gözlemcileri tarafından yerinde incelenen olayda 49’u çocuk, 34’ü kadın 108 kişinin öldüğü ifade ediliyor.
suriye’deki muhaliflerden oluşan silahlı grup özgür suriye ordusu (öso) da, bm güvenlik konseyi'nin suriye'de sivillerin korunması için acil adımlar atması gerektiğini ifade ederken, aksi takdirde ateşkese uymasının mümkün olmadığını duyurmuştu.
muhaliflerin şemsiye örgütlenmelerinden suriye ulusal konseyi (suk) ise saldırının emrinin şam yönetiminden geldiğini ve bunun rejimin destekçilerinin kendi inisiyatifleriyle hareket ettikleri bir saldırı olmadığını ifade etmişti.
internet üzerinden yayımlanan ve hula’daki saldırılar sonrasında çekildiği belirtilen amatör video görüntüleri, battaniyelere sarılmış onlarca cesedi göstermişti.
bm: 271 gözlemci sahada
kofi annan mart ayında, suriye’deki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, ülkenin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.
uluslararası kuruluş, ateşkesi izlemek üzere suriye’ye gönderilmesi planlanan 300 silahsız bm gözlemcisinden 271’inin bölgede bulunduğunu duyurmuştu.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitmişti. yeni meclis de, aynı ay içinde göreve başlamıştı
kaynak: ajanslar
Yorumlar