Amerika

BM, Suriye'yi kınadı

Ülkedeki tüm insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi, halka yönelik şiddetin durdurulması çağrısı yapıldı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Bağlayıcı değil

'Şiddeti durdurun'

Diplomatik savaş'

birleşmiş milletler (bm) genel kurulu, suriye'deki insan hakları ihlallerini kınadı. oylama, suriye’nin arap birliği tarafından hazırlanan barış planı çerçevesinde, ülkeye gözlemcilerin girmesine izin veren protokolü imzalamasının ardından geldi.

193 üyeli bm genel kurulunda yapılan oylamada, karar tasarısı, 133 ülkenin 'evet' oyuyla kabul edildi.

oylamada suriye ile nikaragua, iran, ekvador, myanmar, kuzey kore, venezüela, zimbabve, belarus, küba ve özbekistan olmak üzere toplam 11 ülke ''hayır'' oyu kullanırken 43 ülke çekimser kaldı.

bm güvenlik konseyi’nden ekim ayında suriye aleyhine çıkması olası bir kararı veto eden rusya ve çin de çekimser oy kullanan ülkeler arasında.

‘bağlayıcı değil’

bağlayıcı niteliği bulunmayan kararda, suriyeli yetkililer, keyfi uygulamalarda bulunma, aşırı güç kullanma, protestocuları ve insan hakları savunucularını öldürme, keyfi gözaltına alma, insanların ortadan kaybolmalarına neden olma, aralarında çocukların da bulunduğu tutuklulara işkence ve kötü muamele yapma gibi halen devam eden ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri nedeniyle kınandı.

kararda ayrıca suriyeli yetkililer, ülkedeki tüm insan hakları ihlallerine derhal son vermeye, vatandaşlarını korumaya, uluslararası insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ülkede devam eden tüm şiddeti derhal sona erdirmeye çağrıldı.

karar tasarısı geçen ay genel kurulun üçüncü komitesi olarak bilinen insan hakları komitesinde 122 evet oyuyla kabul edilmişti.

bm diplomatları,  oylamanın sonucunun, suriye'nin uluslararası toplumda giderek daha fazla izole edildiğini gösterdiğini öne sürdü.

‘diplomatik savaş’

şam’ın birleşmiş milletler büyükelçisi beşer caferi ise kararı kınayarak bunun ülkesine karşı yürütülen  politik, medyatik ve diplomatik bir savaş olduğunu söyledi. caferi, abd, israil ve bazı avrupa ülkelerini suriye’ye karşı kampanya yürütmekle suçladı.

ingiltere büyükelçisi mark lyall grant ise suriye’nin arap birliği planının tüm koşullarını henüz yerine getirmediğini hatırlattı. grant, suriye’nin birliğin planını imzalamasının ingiltere, fransa ve almanya’nın gübvenlik konseyi’nde suriye aleyhinde alınacak bir karar için mücadelelerinde engel olmayacağını söyledi.

batılı diplomatlar,  ancak rusya tarafından da desteklenen bir güvenlik konseyi kararının suriye’deki krizi sona erdirmekte etkili olacağını düşünüyor. suriye’de mart ayından beri yaşanan iktidar karşıtı ayaklanmalara devlet başkanı beşar esad’ın emriyle ordu tarafından set şekilde müdahale ediliyor. göstericiler ve askerler arasında çıkan çatışmalarda bm’ye göre şimdiye kadar 5 bin kişi öldü.

suriye son olarak arap birliği’nin barış planı çerçevesinde ülkeye gözlemci sokmasına izin veren bir protokole imza attı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;