Dünya

BM'den Kuzey Kore'ye kınama

Pyonyang'ın uzaya uzun menzilli roket fırlatarak, 2009 yılında alınan Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiği bildirildi.

Haberin Öne Çıkanları

Konsey toplandı

'Uygun yanıt verilecek'

Batı sert yanıt istiyor

Pyonyang'ın roket fırlattığı bölge dijital uydu görüntülerine böyle yansıdı. [Reuters]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

bm güvenlik konseyi, kuzey kore’nin 12 aralık çarşamba günü fırlattığı roketle 2009 yılında alınan konsey kararını ihlal ettiğini belirtti. kararda, ‘balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılacak fırlatma işlemlerinin yasaklandığı’ belirtiliyordu.

kuzey kore'nin, çarşamba günü yerel saatle 10.00 sularında (tsi 03.00) uzaya fırlattığı uzun menzilli roket, abd, japonya ve güney kore gibi bölge ülkeleri tarafından yakından izlenmişti. roketin başarıyla yörüngeye yerleştirildiği belirtilmişti.

'uygun yanıt verilecek'

konsey, çarşamba günü kapalı kapılar ardında yürütülen görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada kuzey kore’nin bu adımına ‘uygun şekilde yanıt verileceğini’ bildirdi. 

açıklamada, nisan ayında yaptığı başarısız füze fırlatma girişiminin ardından kuzey kore'den tüm füze fırlatma işlemlerini durdurmasını talep ettiğini de hatırlattı. 

‘konsey sert çıkmalı’

güvenlik konseyi’nde yapılan toplantı öncesinde abd ve avrupa ülkeleri müttefikleri konsey’den kuzey kore’ye sert bir yanıt çıkmasını istemişti.
ancak kuzey kore’nin yakın müttefiki çin’in yeni yaptırımları kabul edip etmeyeceği ise bilinmiyor.

çarşamba gerçekleştileren işlem, kuze kore'nin nükleer savaş başlığı fırlatması yolunda başarılı bir adım olarak görülüyor.

kuzey kore ise fırlatma işleminin yalnızca yörüngeye bir hava durumu uydusu yerleştirmek için olduğunu söylemişti.

nükleer denemeler

pyonyang’ın uzaya füze fırlatması, 2006 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer denemeler sonrasında bm güvenlik konseyi yaptırımlarıyla yasaklanmıştı.

1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim jong-il’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu.

ülkenin yeni lideri kim jong-un, babasının ölümünün ardından sürdürdüğü uzun menzilli füze denemeleri, abd tarafından ‘düşmanca’ olarak değerlendirilmişti. abd, kuzey kore'nin nisan ayındaki füze denemesinin üçüncü bir nükleer testin habercisi olabileceğini öne sürmüştü.

güney ve kuzey kore, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp barış anlaşması imzalamadıkları için, hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;