Türkiye

Cumhurbaşkanı HSYK için uzlaşı bekliyor

AK Parti ve CHP, Anayasa değişikliği konusunda uzlaşamadığını açıklasa da, Cumhurbaşkanı Gül, halâ uzlaşmanın mümkün olduğu mesajını veriyor.

Konular: Türkiye, AKP, CHP, HSYK
Cumhurbaşkanı geçen hafta HSYK'da uzlaşı için tüm partilerle görüştü

cumhurbaşkanı abdullah gül, "inanıyorum ki, demokrasinin meşru ayakları olan iktidar ve muhalefet partileri bir araya gelerek, anayasa değişikliği ile daha sağlam bir şekilde bu işe çözebilirler. ben halâ bu kanaati muhafaza ediyorum" dedi.

gül, istanbul’da cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

cumhurbaşkanı, hsyk (hakimler savcılar yüksek kurulu) konusunda yaptığı görüşmelerdeki amacının ‘türkiye’nin kendi gündemine dönmesi’ olduğunu söyledi. başbakan ile görüşlerini paylaştığını belirten gül, “doğrusu ondan da müspet bir karşılık aldığım için güzel gelişmeler olabilir ümidimi besliyorum" dedi.

çözüm yolunu gösterdi

gül gazetecilerin sorularını yanıtlarken,  bundan sonra uzlaşının nasıl sağlanabileceğini de tarif etti:

“meclis'teki hsyk ile ilgili tasarı, tutulabilir, genel kurul'a indirilmez, yok gibi görülebilir. hükümet de bu konuda çok kesin bir tavrını koyabilir, bunu genel kurul'a getirmeyeceğiyle ilgili. daha sonra da en azından 3 siyasi parti bir araya gelirler ve bakarlar; anayasa değişikliği çıkartabilecekler mi çıkartamayacaklar mı? bir araya geldiklerinde çıkartamayacakları gibi bir kanaate varırlarsa o zaman herkes kendi yoluna gider."

gül: niyet olursa yol bulunur

partiler arasındaki görüşmenin hsyk’ya üye seçiminin nasıl yapılacağı konusunda tıkandığını söyleyen gül, " niyetlerin var olduğu görülürse onun da yolu bulunur. dünyanın bir çok ülkelerinde bunun örnekleri vardır. türkiye böyle önemli bir meseleyi, iktidar-muhalefet el birliğiyle çözmüş olmanın çok pozitif bir psikolojisini yakalar” dedi. gül uzlaşı sağlanamadığı takdirde de yasanın çıkabileceğini söyledi, “onların kontrolüyle ilgili mekanizmalar var. anayasa'ya uygunluğu, uygun olmayışı... bu tartışmalar başka bir mecrada devam eder” dedi. cumhurbaşkanı’nın onay için sunulan yasa tasarılarını bir kez daha görüşülmek üzere meclis’e geri gönderme hakkı var. sözkonusu yasa değiştirilmeden tekrar önüne gelirse de anayasa mahkemesi’ne iptali için başvurabiliyor.

gül ne istiyor?

ak parti milletvekilleri hsyk'nın yapısının değiştirilmesi için bir teklif hazırdı. muhalefet partileri sözkonusu değişikliğin ancak anayasa değişikliği şeklinde olabileceğini savundu. cumhurbaşkanı gül devreye girdi. önce muhalefet partileri chp; mhp ve bdp ile görüştü. ardından başbakan erdoğan'a hsyk'da anayasa değişikliğinin muhalefetle yapılabileceğini iletti. ak parti bundan sonra partilerle görüştü. ancak chp, uzlaşı ararken adalet komisyonu'nda görüşmelerin dondurulmaması nedeniyle anayasa değişikliği teklifine olumlu yanıt vermedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;