Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
Danıştay 'Adli kolluk'ta yürütmeyi durdurdu
Yönetmeliğinin üst amirlere bilgi vermeyi zorunlu kılan hükümlerinin yürütmesi oy çokluğuyla durduruldu. İkinci operasyon dosyasını inceleyen dört savcıdan biri hastalık gerekçesiyle görevi kabul etmedi.

danıştay 10. dairesi, adli kolluk yönetmeliği'nin, "kolluk amirinin adli olayları mülki idare amirine derhal bildirmesi" ve "cumhuriyet savcısının soruşturmaları cumhuriyet başsavcısına bildirmesini" zorunlu kılan hükümlerinin yürütmesini, davalı idarelerin savunmaları alındıktan veya yasal cevap verme süresi geçtikten sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar oy çokluğuyla durdurdu.
10. daire, düzenlemenin telafisi imkansız zarara yol açabileceğini gerekçe gösterdi. karar 1'e karşı 4 üyenin oy çokluğuyla alındı. eski adalet bakanlığı müsteşar yardımcısı mustafa elçi karara muhalefet etti.
istanbul merkezli yolsuzluk operasyonunu gerçekleştiren emniyet görevlilerinin sıralı amirlerine, savcıların ise başsavcıya haber vermeden işlem yapması üzerine kriz yaşanmıştı. daha önceki yönetmelikte adli görevlere ilişkin emir ve talimatların polis yetkililerine cumhuriyet savcıları tarafından verileceği vurgulanıyordu. değişiklikle bu görev savcıdan alınarak cumhuriyet başsavcısına verildi. polisin yapacağı operasyonlardan önce valililiğe bilgi verme zorunluluğu getirildi.
danıştay kararının ardından bu gereklilik ortadan kalktı. böylece savcılar yeniden valiliğe haber vermeden polisten operasyon yapmasını ve şüphelileri gözaltına almasını isteyebilecek.
bir savcı görevi kabul etmedi
yargıda krize neden ikinci yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında, dosyaya yeni atanan savcılar gün boyu toplantı halindeydi. dosya, soruşturmadan alınan muammer akkaş'ın yerine başsavcı vekili oktay erdoğan ile cumhuriyet savcıları idris kurt, irfan fidan, fuzuli aydoğdu ve ismail uçer verilmişti. ancak savcı idris kurt sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevlendirmeyi kabul etmedi.
danıştay'ın kararı savcıların toplantıda olduğu sırada geldi. adli kolluk yönetmeliği'ndeki değişikliğin yürütmesinin durdurulması, yeni savcıları da yakından ilgilendiriyor.
akkaş, nöbetçi hakimlikten alınan arama ve el koyma kararları ile gözaltı kararını çarşamba günü istanbul emniyet müdürlüğü'ne göndermişti.
polis ise adli kolluk yönetmeliği'ni gerekçe göstererek operasyonu yapmamıştı. ancak dosyaya atanan yeni savcıların da operasyon talep etmesi durumunda, bu kez emniyet'in bir mazereti yok. kanunen operasyonu ve gözaltıları yapmak zorunda.
savcı akkaş'ın ifadesiyle, uzun süre üzerinde çalıştığını söylediği dosya, kamuoyunda yakından tanınan kişiler ile bir kısım kamu görevlileri hakkında önemli iddialar içeriyor. bu kişiler hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, nüfuz ticareti, sahtecilik, tehdit iddiaları var.
Yorumlar