Türkiye
Davutoğlu: BM daha aktif olsun
Suriye ile ilgili gerçeğin görülmesi gerektiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, "Uluslararası toplum mültecilerle ilgili net tutum almalı" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
Geçişler sürüyor
21 bini geçti
'Tampon bölge' masada

suriye'den türkiye'ye gelen mültecilerin sayısı son birkaç günde hızla artarken, gazetecilerin sorularını cevaplayan türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, "gelen mülteciler suriye'deki şiddetin artmış olduğunun göstergesidir" dedi.
gelişmeler üzerine perşembe gecesi bm genel sekreteri ban ki-moon ile telefonda görüştüğünü belirten davutoğlu, artık uluslararası toplumun suriye'den gelen mülteci akınıyla ilgili olarak çok net bir tutum almasının önemli olduğunu belirtti.
davutoğlu ban'dan, birleşmiş milletler'in bu konuda çok daha aktif bir rol üstlenmesi talebinde bulunduğunu söyledi.
dışişleri bakanı, "kendisine, özellikle halep ve idlib civarındaki tek tek çatışmaların olduğu alanları da zikrederek, buralarda sivil halka karşı yürütülen operasyonların ve bu operasyon korkusuyla kaçan halkın sınırımızda gittikçe artan bir yoğunluk oluşturmakta olduğunu söyledim. bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasını ve derhal bu çatışmaların durdurulmasını beklediğimizi ifade ettim. şu anda bir bm heyeti suriye'de bulunuyor. kendisi de onlarla temas ederek bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını söylediler" dedi.
davutoğlu, kofi annan'a verilen sözden sonra suriye'den türkiye'ye gelen mültecilerin sayısının iki kat arttığına da dikkat çekti.
"suriye'de yaşanan gelişmeler bizi tedirgin etmektedir" diyen dışişleri bakanı, esad yönetimine askeri birlikleri meskun mahallerden derhal çekmesi çağrısında bulundu.
davutoğlu, "türkiye bütün mazlumların vatanıdır. şu ana kadar türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısı 23 bin 800'dür. sayı artarsa bm'den devreye girmesini isteyeceğiz" diye konuştu.
sınıra davet etti
davutoğlu, perşembe gününün isyanın başlamasından bu yana türkiye'ye en çok sayıda suriyeli'nin geçiş yaptığı gün olduğunu söyledi, konuya acil olarak dikkat çekmek istediğini kaydetti ve sınırın türk tarafında yaşanan gelişmeleri görmek için bm yetkililerini türkiye'ye davet etti.
çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu suriyeliler ise yaşadıkları bölgelerdeki çatışmalar nedeniyle perşembe günü kalabalık gruplar halinde suriye sınırındaki reyhanlı ilçesine bağlı bükülmez köyünden türkiye'ye giriş yapmaya başladı.
yanlarında çuvallara ya da valizlere doldurdukları kıyafet ve yiyecekler bulunan suriyeliler, canlarını kurtarmak için buldukları traktör, motosiklet ya da minibüs gibi araçlarla geldikleri türkiye sınırında, türk askerleri tarafından karşılanıyor.
sınırdaki işlemlerinin ardından görevliler tarafından minibüslere bindirilen bazı suriyeliler, şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesindeki çadırkente gönderilecek.
yetkililer, sınırda yaşanan yoğunluk nedeniyle nakil işlemlerinin sabaha kadar devam ettiğini belirtti.
21 bini aştı
son yapılan girişlerle türkiye'deki suriyeli sığınmacıların sayısı 21 bin 220'ye ulaştı. bunların büyük kısmı hatay'da bazıları da gaziantep'teki kamplarda tutuluyor. hatay'da 7 bin 726, gaziantep'te 4 bin 770, kilis'te ise 8 bin 720 sığınmacı var.
şiddetin devam ettiği ülkeden türkiye’ye kaçan suriyelilerin sayısında artış üzerine, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan mart ayında yaptığı açıklamada ‘tampon bölge’ kurulması ihtimalinin masada olduğunu söylemişti.
türkiye’ye kaçanlar arasında sivillerin yanısıra, suriye ordusundaki çözülme sonrasında muhalif saflara geçen üst düzey komutanlar da yer alıyor.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda bm’ye göre şu ana kadar en az 9 bin kişi öldü. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitme kararı almıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar