Ortadoğu

Davutoğlu: Suriye kimsenin mülkü değil

Türkiye Dışişleri Bakanı bu ülkenin hiçbir grubun, partinin, ideolojinin mutlak hakimiyetinde olmadığını söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Kansız çözüm' hedefi

'Bölge barışı için önemli'

'Öncelik insani yardım'

Davutoğlu, 'Suriye'nin Dostları'nın kuruluşunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. [Reuters]

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, suriye'nin geleceğinin ülke halkına teslim edilmesi gerektiğini kaydederek, "suriye kimsenin şahsi mülkü değildir. hiçbir grubun, partinin, ideolojinin de mutlak hakimiyetinde değildir" dedi.

davutoğlu, bm genel kurulu başkanı nasır abdülaziz el nasır ile arabuluculuk konferansı çerçevesindeki görüşmeleri sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, türkiye olarak suriye'de sorunun kansız bir şekilde çözümü için çok çaba harcadıklarını söyledi.

şam yönetiminin, "önce bütün muhalefet odaklarını bastıralım ve güvenliği sağlamak adına halkı sindirelim sonra seçime istediğimiz şartlarda gidelim" mantığıyla hareket ettiğini belirten davutoğlu, bu durumda reformların anlamının kalmadığını kaydetti.

arabuluculuk girişiminin bm genel kurulu'nda yapılacak geniş çaplı toplantıyla tabanının genişleyeceğini belirten davutoğlu, "hedefimiz küresel ve bölgesel barışa katkıda bulunmak. istanbul'u bütün bu girişimlerin, barış ve arabuluculuk girişimlerinin merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

'halkın talepleri önemli'

dışişleri bakanı davutoğlu, tunus'taki 'suriye dostları konferansı'nın ardından yaptığı açıklamada da, suriye'nin yeni bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. davutoğlu, halkın talepleri doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğini vurguladığı bu değişimin, bölgesel barış için de önemli olduğunu belirtti. 

davutoğlu, istanbul'a dönüşü sonrası uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda önemli olanın bir an önce insani yardımın ulaşımının sağlanması olduğunu kaydetti. hep suriye halkının demokratik taleplerinin yanında yer aldıklarını vurgulayan davutoğlu, bu ülkede insani trajedinin devamı durumunda diğer alternatiflerin de gündeme gelebileceğini söyledi.

'suriye'nin dostları' grubunun kuruluşunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan davutoğlu, sonunda 69 ülke ve uluslararası kuruluşun katıldığı büyük bir tabanın oluştuğunu dile getirdi.

davutoğlu, "buradan bir mesaj iletmek istedik. bu, yönetime yönelik bir mesajdır: 'gittikçe yalnızlaşıyorsunuz, uluslararası toplumdan, insanlığın vicdanından kopuyorsunuz” ifadesini kullanırken; şam rejimini destekleyen taraflara da seslenerek “siz de bu rejimle birlikte bu yalnızlaşmayla karşı karşıya kalıyorsunuz” dedi.

clinton: bedeli ağır olacak

abd dışişleri bakanı hillary clinton, tunus'taki konferansın ardından yaptığı açıklamada suriye rejiminin, uluslararası toplumu tanımazlıktan gelmeyi sürdürmesi durumunda bunun ‘bedelini ağır ödeyeceğini’ belirtmişti

clinton uluslararası topluma, şam'a 'baskıyı arttırmak' için ne yapabileceğini 'dikkatlice düşünmesi' çağrısında bulunarak; rejimin üst düzey yetkililerine seyahat yasağı getirme, mal varlıklarını dondurma, suriye petrolünü boykot etme, ülkedeki tüm yeni yatırımları askıya alma, büyükelçilik ve konsoloslukları kapatmayı tasarlama zamanının geldiğini kaydetmişti.

abd başkanı barack obama da, tunus'taki toplantısında yaşanan gelişmelerin cesaret verici olduğunu kaydetmişti. obama, washington ve müttefiklerinin suriye'de masum insanların katledilmesini önlemek için baskıyı artıracağını ve 'eldeki tüm araçları' kullanacağını söylemişti.

suk memnun değil

şam yönetimine karşı caydırıcı bir sonuç beklentisiyle toplantıya gelen muhaliflerin oluşturduğu suriye ulusal konseyi (suk) ise sonuçtan memnun olmamıştı. ‘suriye’nin dostları’ grubunun suriye halkının beklentilerini karşılmakta yetersiz kaldığını savunan suk yetkilileri, hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirmişti.

konsey’in hayal kırıklığına uğramasının nedenin, muhaliflerin silah talebinin karşılanmaması olduğu sanılıyor.

suk toplantıda, muhalefetin hükümet güçlerine karşı etkili bir mücadeleye girebilmesi için silah ithaline izin verilmesini talep etti. ancak toplantının karar taslağında, muhaliflerin bu talebine yanıt verilmedi.

sadece tunus dışişleri bakanı refik abdüsselam toplantı sonrası yaptığı açıklamada, arap birliği’nin gündeme getirdiği bm ve arap ülkeleri ortaklığında bir barış gücünün suriye’de devreye girmesi fikrinin desteklendiğini belirtti. ancak bu görüş tolantının karar metninde yer almadı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;