Libya Devrimi
Doğu Libya özerklik peşinde
Zengin petrol yataklarının bulunduğu bölgedeki aşiretlerin talebi, iç karışıklık içindeki ülkenin dağılabileceği yolunda endişeleri artırdı.
Konular:
Afrika
Haberin Öne Çıkanları
Bingazi'de açıklandı
UGK karşı
Endişeli bekleyiş

libya’nın petrol zengini doğu bölgesinde bulunan aşiret liderleri ve milis güçlerin komutanları, yarı özerklik istediklerini duyurdu. bu talep, eski lider muammer kaddafi’nin devrilmesi sonrasında iç karışıklık içindeki ülkenin dağılabileceği yönündeki kaygıları artırdı.
salı günü bingazi kentinde bir araya gelen siyasetçiler, aşiret liderleri ve kaddafi’ye bağlı güçlere karşı savaşan milis güçlerin komutanları, sirenayka adı verilen bölgenin yarı özerkliği yönündeki düşüncelerini düzenledikleri geniş katılımlı bir toplantıda açıkladı.
yaklaşık üç bin delegenin katıldığı toplantıda, sahildeki sirte kentinden mısır sınırına kadar olan bölgenin yönetimi için ayrı bir konseyin kurulması yolunda uzlaşmaya varıldı. ancak söz konusu konseyin ülkede geçici olarak merkezi yönetimi elinde tutan ulusal geçiş konseyi'nden (ugk) bağımsız olup olmadığı net bir şekilde belirtilmedi.
başkent trablus'tan gelişmeleri takip eden al jazeera muhabiri nicole johnston, aşiretlerin bu talebinin sürecin başlangıcı olduğunu, şu aşamada her ne kadar arzu edilse de henüz bir özerklik ya da yarı özerklik ilanı olmadığını, sadece bir konseyin kurulmasına karar verildiğini aktardı.
trablus'a çağrı
ugk yetkilileri daha önce libya'nın doğusunda herhangi bir özerklik girişimine karşı olduğunu söylemişlerdi.
toplantının düzenlenmesinde büyük payı olan bölgenin önde gelen isimlerinden muhammed busiyer, trablus'taki merkezi hükümete, toplantıya katılarak müzakere çağrısı yaptıklarını söyledi.
ugk üyelerinden vahit burşan ise al jazeera’ye yaptığı açıklamada, aşiret liderlerinin siyasi güç peşinde olduğunu ancak halkın talebinin birleşik bir libya yönünde olduğunu söyledi. burşan, “kuşkusuz her kesimin fikrini söylemeye hakkı var, ancak bu durum kesinlikle akla yatkın değil. çünkü libya’nın toprak bütünlüğünün ve yönetiminin bölünmesi söz konusu, libya halkı buna izin vermeyecektir” dedi.
toplantıda kurulmasına karar verilen konseyin başkanlığına ise kaddafi döneminde 31 yılını cezaevinde geçirmiş olan ahmet el zubeyir es senusi getirildi. 2011 yılında ab parlamentosu tarafından insan hakları ödülü'ne layık görülen 77 yaşındaki senusi'nin, aynı zamanda kaddafi devri öncesi libya'yı yöneten kraliyet ailesiyle akrabalığı bulunuyor.
libya'nın petrol rezervlerinin büyük bir bölümü, ülkenin doğusunda bulunuyor. devletin en büyük petrol şirketleri de bu bölgede faaliyet yürütüyor.
doğu libya'daki son gelişmelerin, ülkenin merkezi hükümetini ve yabancı petrol firmalarını olumsuz tahmin ediliyor. diğer taraftan yarı özerklik çabasının diğer bölgeleri de aynı tavra yönelteceğinden endişe ediliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar