ABD
Freddie Gray'in unutulmuş mahallesi
ABD'de gözaltında ölen siyah genç Freddie Gray'in yaşadığı mahalledeki yoksulluk ve sosyal adaletsizlik, Baltimore'da ortaya çıkan öfkeye dair ipuçları veriyor. Sandtown Winchester'da her 5 kişiden biri işsiz, hane halkı geliri aylık 2 bin dolar ve mahallenin yüzde 3'ü cezaevlerinde.
abd'nin baltimore kentinde 12 nisan'da gözaltına alındıktan sonra yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden siyah genç freddie gray'in ölümü, kentte olağanüstü hal önlemlerine yol açacak düzeyde bir ayaklanmaya neden oldu.
ancak baltimore’un öfkesi sadece polis şiddeti sonucu ölen bir başka siyah amerikalı için değildi. istatistiklere göre bu bardağı taşıran son damla oldu. öfkenin nedeni kötü ekonomik koşullar, işsizlik, çarpık eğitim sistemiyle toplumda yıllardır biriken unutulmuşluk ve itilmişlik hissi.
kentteki gelir dengesizliği de bunun bir parçası olarak gösteriliyor. amerikan nüfus idaresi’nin verilerine göre 620 binlik baltimore nüfusunun dörtte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
abd'de faaliyet gösteren prison policy initiative isimli sivil toplum örgütünün raporuna göre baltimore’un bağlı bulunduğu maryland eyaleti genelindeki cezaevlerinde bulunan tutukluların üçte biri baltimore’dan. baltimore’daki cezaevleri de eyaletteki en kalabalık hapishaneler.
cezaevlerindeki baltimorelu tutukluların maryland eyaletine yıllık maliyeti ise 288 milyon dolar.
freddie gray’in mahallesi sandtown winchester’da ise durum daha da vahim. baltimore’daki yoksulluk ve işsizliğin simgesi olan mahallede yaşayanların yüzde 98’i siyah amerikalı. mahalle halkının yüzde 3'ü cezaevlerinde. hane halkı geliri yıllık ortalama 24 bin dolar civarında. bu gelir, abd'de 2014 yılında ölçülen yoksulluk sınırıyla hemen hemen aynı. abd'de ortalama hane halkı geliri ise yıllık ortalama 53 bin dolar civarında.
mahalle halkının yüzde 34’ünün lise veya ilköğretim diploması yok ve her 5 kişiden biri işsiz. çocuk nüfusun yüzde 7’si ise sağlık sorunları yaşıyor.
baltimore’de freddie gray’in ölümünün ardından çıkan olaylarda meydana gelen yıkımın yaralarının sarılmasının kolay olmayacağı tahmin ediliyor. zira 1968’de siyah lider martin luther king’in öldürülmesinin ardından yaşanan ayaklanmada şehrin yıkılan bazı bölgeleri halen olduğu gibi duruyor.
kaynak: united states census bureau, prison policy initiative
Yorumlar