Kafkasya

Gürcistan'da kabine şekilleniyor

Seçim zaferi sonrası yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Bidzina İvanişvili, 20 bakan adayından 13'ünü açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Saakaşvili'ye sunacak

Kaladze, Başbakan Yardımcısı adayı

Sistem değişecek

İvanişvili, diğer bakan adaylarıyla ilgili görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. [Reuters]

gürcistan’da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerden zaferle çıkan iş adamı bidzina ivanişvili, bakan adayı olarak seçtiği ilk isimleri kamuoyuna açıkladı. ‘gürcistan rüyası’ koalisyonunun lideri ivanişvili, 20 bakan adayından 13'ünü belirledi. 

ülkenin gelmiş geçmiş en önemli futbolcularından kaha kaladze, kabinenin onaylanması halinde başbakan yardımcısı olacak. aynı zamanda bölgesel kalkınma ve alt yapı bakanı olarak görev yapacak olan kaladze, geçmişte italya'nın ac milan takımında da forma giymişti. 

başbakan yardımcısı adayı olarak seçilen bir diğer isim de gürcistan'ın eski bm daimi temsilcisi irakli alasaniya. alasaniya, onay sürecinden geçmesi halinde aynı zamanda savunma bakanı olarak da görev yapacak. 

ivanişvili, dışişleri bakanı adayı olarak ise ülkesinin eski hollanda büyükelçisi maja panjikidze’yi seçti. muhalif liderin yakın dostu irakli garibaşvili de, içişleri bakanı adayı olarak belirlendi.  

gürcistan'da bakan adayı olarak belirlenenler arasında, 2003 yılı öncesi ülkeyi yöneten eduard şevardnadze döneminden isimler de bulunuyor.

yeni yönetimin ‘halkın hükümeti’ olacağını söyleyen ivanişvili, “bu hükümette yolsuzluğa müsamaha gösterilmeyecek” dedi.

ivanişvili, kabinesindeki diğer isimlerin henüz netliğe kavuşmadığını ve bu konudaki görüşmelerin halen devam ettiğini söyledi. yedi bakanın daha belirlenmesinin ardından, kabine listesi bir yıl daha cumhurbaşkanı olarak görev yapacak olan mihail saakaşvili'nin onayına sunulacak.

83 sandalye kazandı

gürcistan'da 1 ekim’de yapılan seçimlerde, ‘gürcistan rüyası’ koalisyonu parlamentodaki 150 sandalyenin 83'ünü kazanarak sandıktan galip çıkmıştı. cumhurbaşkanı saakaşvili'nin başkanlığındaki birleşik ulusal hareket partisi (buhp) ise 67 sandalye kazanmıştı. 

ülkede yapılan son anayasa değişiklikleri uyarınca, görev süresinin 2013’te sona ermesinin ardından, cumhurbaşkanı saakaşvili’nin yetkileri sınırlandırılacak. başbakan ve parlamento ise daha çok yetkiye sahip olacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;