Ortadoğu
Hums bombalanıyor
Suriyeli aktivistler, hafta sonundan bu yana Esad'a bağlı savaş uçaklarının vurduğu kentte 'yeni bir katliam' yaşandığını bildiriyor.
Haberin Öne Çıkanları
Şam yönetimi reddediyor
Lavrov Esad'la görüşecek

suriye ordusu, bm güvenlik konseyi’nde şam yönetimine yönelik tasarının rusya ve çin tarafından veto edilmesinin ardından hums kentindeki saldırıları sürdürüyor. aktivistler ve görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre kentte, binalarda ciddi hasara neden olan büyük çapta patlamalar meydana geliyor.
hums’taki devrim konseyi üyesi ebu abdu el humsi, bölgede korkunç olaylar yaşandığını ifade ederek, “bu yeni bir katliam. kaç binanın vurulduğunu ve kaç kişinin hayatını kaybettiğini söyleyemiyoruz” dedi.
londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, saldırılar sonucunda en az 29 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını duyurdu. örgüt, saldırıların ağırlıklı olarak kaldiyeh, bab amr ve bab sbaa bölgesinde yoğunlaştığını aktardı. suriyeli yetkililer ise binaların bombalandığına yönelik iddiaları reddederken, güvenlik güçlerinin 'onlarca teröristi' öldürdüğünü açıkladı. ülkede hafta sonundan bu yana düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 88’e yükseldi.
'bölünme ölüm getiriyor'
öte yandan birleşmiş milletler (bm) genel kurul başkanı nasır abdülaziz el-nasır, bm güvenlik konseyi'nin suriye karar tasarısını kabul etmemesinden ve suriye'de devam eden şiddetten dolayı son derece endişeli olduğunu belirterek ''güvenlik konseyi, suriye konusunda bölünmeye devam ettikçe suriye'de durum daha kötüye gidiyor, daha çok suriyeli ölüyor'' dedi.
danışmanı tarafından açıklanan bildirisinde el-nasır'ın, bm, arap birliği ve uluslararası toplumun, suriye'deki yetkililere yaptıkları 'ölümlerin ve insan hakları ihlallerinin derhal sona ermesi gerektiği' yönündeki çağrılarını yinelediği belirtildi.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar en az 5400 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise, bu sayının çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü söylüyor. hükümet, 2012 içinde genel seçimlere ek olarak, anayasal reform yapacağı sözü vermişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar