Ortadoğu

Hums çevresine insani yardım

Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Suriye Kızılayı, haftalardır bombalanan kentin yakınlarında yaşayanlara yardıma başladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Abel Köyü'ne ulaşıldı

Çin'den yeni öneri

Gazetecilerin naaşları Fransa'da

Haftalardır yoğun çatışmaların arasında kalan Hums halkın temel ihtiyaçlarına zor şartlarda ulaşıyor. [Reuters]

Hums’tan kurtulan gazeteci konuştu

suriye güçlerinin bombaladığı hums’tan yaralı olarak kurtulan ingiliz fotoğrafçı paul conroy, şehre yapılan saldırının tarihe soykırım olarak geçmiş srebrenitsa ya da ruanda'da yaşananlarla kıyaslanabileceğini söyledi. paul conroy, cuma gecesi ingiliz devlet televizyonu bbc’de yaptığı açıklamada, bab-ı amr'da ‘sivil nüfusun sistematik şekilde katledildiğine tanık olduğunu’ belirtti.

uluslararası kızılhaç ve kızılay örgütleri, suriye'de rejime bağlı güçlerin yaklaşık bir aydır yoğun bombardıman altında tuttuğu hums şehrinin bab-ı amr bölgesinden kaçanlara yakın bir bölgede insani yardım dağıtmaya başladıklarını açıkladı. 

kızılhaç sözcüsü hişam hasan, hums'tan üç kilometre uzaklıktaki abel köyü'nde yardım dağıttıklarını, yakındaki el inşaat ve el tevzi semtlerine de yardım ulaştırmayı planladıklarını söyledi. 

bu gelişmeleri 'olumlu bir adım' olarak nitelendiren hasan, pazar günü ilerleyen saatlerde de bab-ı amr'a girmek istediklerini belirtti. 

suriyeli muhalifler, hums'un yaklaşık bir aydır bombardıman altında olan bab-ı amr bölgesinin acil gıda yardımına ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu, yaralıların tedavi edilemediğini belirtiyor. örgüt, halen bölgeye girebilmiş değil.

uluslararası kızılhaç örgütü, sabah saatlerinde gün içinde bab-ı amr bölgesine girerek yardım dağıtmaya başlamayı umduğunu duyurmuştu. kuruluş, suriyeli yetkililerin sözlerine dayanarak daha önce de benzer açıklamalar yapmış, fakat şam yönetimi çağrılara kulak asmayarak insani yardımın önündeki engeli kaldırmamıştı.

diğer taraftan suriyeli aktivistler, pazar günü hums ile kentin kuzeyindeki rastan şehrine yeni saldırılar düzenlendiğini duyurdu. ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, ordunun perşembe günü hums'un kontrolünü ele geçirmesi sonrasında rastan'a yöneldiğini ifade ediyor.

bu gelişmelerin yaşandığı sıralarda çin ise suriye'de ateşkes ilan edilmesi ve taraflar arasında diyalog kurulmasını içeren yeni bir plan açıkladı. pekin, ülkeye dış müdahalenin kabul edemez olduğu konusunda ise daha önce açıkladığı pozisyonunu korudu.

öneride ayrıca ateşkes sonrasında bm ve arap birliği himayesinde müzakereler yapılması istendi. pekin yönetimi, uluslararası toplumun suriye’nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü ile ülkenin kendi siyasal sistemini seçme iradesine saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

gazetecilerin naaşı fransa'da

öte yandan, geçtiğimiz hafta hums'ta öldürülen iki gazeteci marie colvin ve remi ochlik'in cesetlerinin, fransa ve polonya'nın şam büyükelçiliklerine teslim edildiği ve uçakla fransa’nın başkenti paris’e gönderildiği açıklandı.

fransız haber ajansı afp, naaşları fransız ve polonyalı büyükelçilerin teslim aldığını duyurdu. ajans, fransa'nın şam büyükelçisi eric chevallier’nin, ochlik'in naaşının bulunduğu ambulansa bindiğini, polonya büyükelçiliği’nin bir aracının da colvin'in naaşının bulunduğu diğer ambulansa eşlik ettiğini belirtti.

her iki ambulansın da kassa mahallesinde yer alan fransız hastanesine gittikleri, paris’e nakledilene kadar naaşların morgda tutulduğu kaydedildi. naaşları taşıyan fransız havayolları uçağının şam’dan umman üzerinden paris’in charles de gaulle havalimanı’na gitmek üzere yerel saatle 00.25’te havalandığı kaydedildi.

rokete hedef olmuşlardı

bab-ı amr bölgesinde görev yapan bir grup gazetecinin içinde bulunduğu binaya, geçtiğimiz hafta roket isabet etmişti. abd’li muhabir marie colvin ve fransız fotoğrafçı remi ochlik, olay sonucu hayatlarını kaybetmiş, saldırıdan yaralanarak veya yara almadan kurtulan diğer gazeteciler, muhaliflerin yardımıyla yoğun çabalar sonucu teker teker ülkeden kaçmaya başlamıştı.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
 
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm, ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar en az 7500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.
 
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;