İran: Batı'nın korktuğu güç

İran'da seçim süreci başladı

Yeni cumhurbaşkanının belirleneceği 14 Haziran'daki yarış için adaylar başvurularını hafta sonuna kadar yapacak.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

İlk adaylar belli

Ahmedinejad yok

Kritik seçim

Mahmud Ahmedinejad üst üste iki kez cumhurbaşkanlığı yaptığı için bu seçimde aday olamıyor. [Reuters]

iran’da 11. cumhurbaşkanı’nın belirleneceği seçimler için adaylar belli oluyor.

seçim süreci salı günü resmen başlarken, aday adayları için süreç 11 mayıs’ta sonlanacak.

bu tarihe kadar adayların başvurularını yapması gerekiyor.

14 haziran’da yapılacak seçimler için başvuran ilk isimler eski bakanlar muhammed saidi kiya ve kamuran bakiri lenkerani oldu.

iran ulusal yüksek güvenlik konseyi sekreteri said celili, dışişleri bakanı ali ekber salihi ve meclis başkanı ali laricani'nin de başvuru yapması bekleniyor.

aday adaylarının seçime girip giremeyeceklerine anayasayı koruyucular konseyi karar verecek.

2009'daki son seçimi  mahmud ahmedinejad kazanmış, seçimin sonuçları ülkede geniş çapta protestolara neden olmuştu.

ahmedinejad üst üste iki kez cumhurbaşkanlığı yaptığı için bu seçimde aday olamıyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;