İsrail

İsrail'de seçim barajı yükseliyor

Hükümet seçim barajını yüzde 2’den yüzde 3.25’e çıkaran taslak üzerinde anlaştı. Muhalefet, Arap partilerini meclis dışında bırakacağı gerekçesiyle karara tepkili.

Konular: Ortadoğu
Netanyahu ile Lieberman arasındaki 20 ay süren koalisyon ortaklığı sona erdi. [Fotoğraf: EPA-Arşiv]

seçim barajını yükseltme kararı, başbakan netanyahu  ile dışişleri bakanı lieberman'ın görüşmesi sonucunda alındı. yasa taslağı ise iktidar partisi yisrael beiteinu ve koalisyon ortağı merkez parti yesh atid’in önerisiyle hazırlandı.

ilk sunulan öneride barajın yüzde 4’e çıkarılması öngörülüyordu. ancak taraflar barajın 3.25’e çıkarılması noktasında mutabakata vardı.

israil merkezli haaretz gazetesi’ne göre, lieberman tarafından yüzde 4 olarak belirlenen baraj, taslağa karşı çıkan adalet bakanı tzipni livni’yi yumuşatmak ve başbakan netanyahu'ya teklifi kabul ettirebilmek için düşürüldü.

bu karardan en çok israil’deki arap partileri etkilenecek. 2013’ün ocak ayında yapılan seçimlerde arap partilerinden hadash yüzde 2.99, balad  ise yüzde 2.56 oy almıştı. araştırmacılara göre bu karar israil’deki arap partilerini bir dahaki seçimler öncesinde birleşmeye zorluyor. aksi halde bahsi geçen partiler meclis dışında kalacak.

bütün partileri etkileyecek

barajın yükselmesi israil’de düşük oy oranına sahip bütün partileri etkileyecek. 2013 seçimlerinde yüzde 2.09 oy alan ariel şaron’un kurduğu kadima partisi de bu oy oranıyla bir sonraki seçimde meclis dışında kalacak.

önümüzdeki haftalarda koalisyon hükümetinin yasa taslağı hazırlığını bitirip iki farklı taslakla birlikte paket halinde israil meclisi knesset’e getirmesi bekleniyor.

paketin parlamentoya gelmesi halinde kabul edilip yasalaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. haaretz’e konuşan bir koalisyon üyesine göre hükümetin iki kilit ismi netanyahu ve lieberman bir yasa değişikliğinde anlaştılarsa artık onları durdurmak kolay değil.

israil’de iktidarda netanyahu’nun  liderliğini yaptığı likud-yisrael beitenu partisi, merkez yesh atid (bir gelecek var), hatnua ve aşırı sağcı yahudi evimiz partisi koalisyonu bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;