Dünya
Japonya'da felaketin yıl dönümü
Bir yıl önce deprem, tsunami ve ardından nükleer sızıntıya sahne olan ülke, büyük felakette hayatını kaybedenleri andı.
Haberin Öne Çıkanları
Başbakandan teşekkür
Gong çalındı
50 yıl sürebilir

japonya'da 11 mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve peşinden gelen dev tsunami dalgalarının yol açtığı yıkımın üzerinden bir yıl geçti. çifte felaketin yıldönümünde ülke çapında anma törenleri yapıldı.
19 bin kişinin öldüğü, 370 bin evin yıkıldığı japonya'da halk, depremin meydana geldiği yerel saat olan 14:46’da ülke genelinde saygı duruşunda bulundu. sahil kasabası rikuzentakata'da çalan siren eşliğinde bir budist rahip büyük bir çanı çalarken, başkent tokyo'daki ulusal tiyatro'da imparator akihito ile başbakan yoşihiko noda, yüzlerce kişinin yer aldığı anma törenine katıldı.
anma töreninde konuşan başbakan noda, felaketten etkilenen bölgelerin yaralarını sarmak için dayanışma içinde bütün güçleriyle çalıştıkların belirterek, bugüne kadarki yardım çalışmalarına katılan yabancı ve japon gönüllülere ve yardım ekiplerine teşekkür etti.
noda, böylesi bir felaketle rağmen ulusun daha da güçleneceğine dair inançlı olduğunu belirtti.
halkın önünde nadiren ulusa konuşma yapan imparator akihito da, depremde hayatını kaybedenleri saygıyla andığını ifade ederek, yardım çalışmalarının zor şartlarda yaşayan insanlara umut olduğunu ve dayanışma ruhunu ayakta tuttuğunu söyledi.
etkileri yıllarca geçmeyecek
tarihin gördüğü en büyük yıkımlardan bir olan 11 mart 2011’deki depremin üzerinden geçen bir yıla rağmen japonya yaşadığı felaketin etkilerini hala hissediyor. yıkılan bir çok yer bina ve yol yeniden inşa edilse de yaklaşık 260 bin kişi hala geçici konutlarda yaşıyor.
deprem ve tsunamini geride bıraktığı en büyük hasar ise nükleer sızıntı oldu. fukuşima daiçi nükleer santrali’nin zarar görmesi, 1986’da çernobil’de yaşanandan bu yana görülen en büyük nükleer felaketi yarattı.
japonya’da ve dünyanın geri kalanında büyük korkuya neden olan radyoaktif sızıntı nedeniyle 80 binden fazla insan göç etmek zorunda kaldı.
santralin 20 kilometreden yakınına giriş yasağı koyulurken, santraldeki soğutma ve sızıntıyı önleme çalışmaları aylarca sürdü. bölgede nükleer sızıntının etkilerinin tamamen geçmesinin 50 yıldan uzun sürebileceği tahmin ediliyor.
uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla santraldeki felakette insan hatasının belirgin bir rol oynadığını bildirmişti. buna rağmen uake santralin bir yıl öncesine göre artık daha güvenli olduğunu bildirdi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar