Dünya
Kabil'de Pakistan karşıtı gösteri
Afganistan'ın başkentinde toplanan yüzlerce kişi, son dönemdeki 'eylemleri' nedeniyle komşu ülkeye tepki gösterdi.
Haberin Öne Çıkanları
'ISI'ye ölüm'
'Taliban sorumlu'
İslamabad'a çağrı

afganistan’ın başkenti kabil’de toplanan yüzlerce kişi, pakistan ordusunun son dönemde sınır kasabalarını bombalamasını kınadı. göstericiler, pakistan istihbarat servisi’ni (isi) de, ülkesinin eski liderlerinden burhaneddin rabbani’nin öldürülmesine karışmakla suçladı.
pazar günkü gösteriler, afganistan-pakistan ilişkilerinin gerginleştiği bir ortamda düzenlendi. yoğun güvenlik önlemleri altında toplanan öfkeli göstericiler “pakistan’a ölüm”, “isi’ye ölüm” gibi sloganlar attı.
rabbani suikasti
afganistan yetkilileri, rabbani’nin 20 eylül’de kabil’deki evinde suikastle öldürülmesinden, isi’yı ve taliban’ın üst düzey liderlerini sorumlu tutuyor.
kabil’deki evinde bir intihar saldırısı sonucu ölen rabbani, afganistan barış konseyi’nin de başkanıydı ve onun lideri olduğu konsey, ülkede 10 yıldır süren savaşa müzakerelerle son vermeye çalışıyordu.
onu öldüren kişi ise rabbani’nin evine, taliban liderlerinden bir barış mesajı getirdiğini söyleyerek girmişti. afganistan’da birçok kişi uzun süredir pakistan ve isi’yı, ülkedeki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. pakistan ise suçlamaları reddediyor.
afgan yetkililer, pakistan ordusunun 21-25 eylül tarihleri arasında ülkenin doğusundaki kunar ve nuristan eyaletlerindeki bazı alanlara yüzlerce roket attığını söylüyor.
pakistan ordusu haziran ve temmuz aylarında da afganistan’da bazı hedefleri bombalamıştı. afgan yetkililer bombardımanlar sonucu en az 42 kişinin öldüğünü söylemişti.
'somut adım' çağrısı
öte yandan afgan hükümeti, taliban direnişinin sona ermesine yardım etmek için etkisini kullanacağı sözünü veren pakistan'dan "somut adım" atmasını istediğini bildirdi.
afganistan dışişleri bakanlığı sözcüsü cenan musazai, başkent kabil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin üç yıldan uzun süredir pakistan ile ilişkileri geliştirmek ve güven ortamı yaratmak için iyi niyetli çalışmalarda bulunduğuna dikkat çekti. musazai, kabil yönetiminin çabalarına rağmen pakistanlı kardeşlerinden verdikleri sözleri yerine getirmeleri konusunda somut adım görmediklerini ifade etti.
musazai, taliban liderliği ve afgan ulusal uzlaşı sürecine katılmaya hazırlanan diğer direniş liderleriyle doğrudan görüşmeler yapılması için pakistan'dan beklentileri olduğunu kaydetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar