Amerika
Kanada, Kyoto’dan çekiliyor
Çevre Bakanı Peter Kent, karara gerekçe olarak 'Protokol nedeniyle milyarlarca dolar ceza ödemeleri riski bulunmasını' gösterdi.
Haberin Öne Çıkanları
‘Kyoto geçmişte kaldı’
'İmzalanması hataydı'
'Büyük maliyeti var'

kanada, iklim değişikliğiyle mücadeleyi öngören kyoto protokolü’nden çekileceğini açıkladı. karar hayata geçirilirse, kanada uluslararası antlaşmadan çekilen ilk devlet olacak.
ülkenin çevre bakanı peter kent, iklim değişikliği konferansı’ndan dönüşünde yaptığı açıklamada, protokolün ülkeye ‘radikal ve sorumsuz tercihler’ yapmak zorunda bırakacağını söyledi. protokolün çalışmadığını ve milyarlarca dolar ceza ödemeleri riski olduğunu belirten kent, “(antlaşma) kanada için ileriye dönük bir adımı temsil etmiyor” ifadesini kullandı.
kanada çevre bakanı konuya ilişkin açıklamasında, kyoto protokolü’nü imzalamanın ülkesi için geçmişte yapılmış bir hata olduğunu söyledi. kent, “daha önce de söylediğimiz gibi, kyoto kanada için geçmişte kaldı… (protokolden) çekilmek için yasal hakkımızı kullanacağız” dedi.
bakan, çekilme sürecinin hayata geçirilebilmesi için birleşmiş milletler (bm) nezdine girişimde bulunacaklarını ifade etti.
kent daha önceki açıklamalarında da kyoto protokolü’nün, ülkesi için ‘geçmişte kaldığını’ söylemiş ve antlaşmanın eski liberal hükümet tarafından imzalanmış olmasının ‘bugüne kadar yapılmış en büyük hatalardan biri’ olduğu görüşünü savunmuştu.
kanada başbakanı stephen harper da, ülkesinin antlaşma çerçevesindeki sorumluluklarının 13,6 milyar amerikan doları olduğunu ve bunun her kanadalı aile için 1,600 dolar gidere işaret ettiğini belirtmişti.
ülkede iktidarı 2006 yılında devralan muhafazakar parti, kyoto protokolü’nü desteklemediklerini sık sık dile getirmişti.
hükümet pozisyon değiştirdi
küresel ısınmayla mücadelede küresel tedbirler almak amacıyla güney afrika’nın durban şehrinde düzenlenen 14 günlük kritik iklim değişikliği konferansı’ndan, geçtiğimiz hafta sonu yasal bağlayıcılığı olan yeni bir anlaşma çıkmıştı.
kanada, çevre bakanı kent’in son açıklamalarının aksine, durban’daki konferansta sera gazı salınımlarının sınırlanmasına ilişkin yeni bir uzlaşmayı desteklediğini dile getirmiş, fakat yeni sistemde çin gibi gelişmekte olan ülkelerin de yasal olarak bağlayıcı hedefleri olması gerektiği görüşünü savunmuştu.
kanada, 2009 yılı verilerine göre günlük dört milyon varil üretimle,
en büyük altıncı petrol üreticisi konumunda bulunuyor. [reuters]
zirve çerçevesinde pazar sabahı üzerinde anlaşılan ve salınımların azaltılması için bir mihenk taşı olarak görülen yeni anlaşma, çin ve hindistan gibi atmosfere yüksek miktarda sera gazı yayan gelişmekte olan ülkeleri de yasal kesinti hedefleri altına sokacak nihai antlaşma için yol haritası niteliği taşıyor. anlaşmaya göre, avrupa birliği (ab) de söz konusu antlaşma yürürlüğe girene kadar kyoto protokolü'ne ilişkin sorumluluklarını tek taraflı olarak sürdürecek.
amerika birleşik devletleri (abd) de kyoto protokolü’nü onaylamayan tek gelişmiş ülke olarak, yeni anlaşmaya destek veriyor.
uzlaşma sonucu ortaya çıkan yol haritasının ayrıntılarının 2015 yılına kadar kesinleştirilmesi ve yeni antlaşmanın 2020 yılında yürürlüğe girmesi hedefleniyor. her ne kadar genel hatlar konusunda uzlaşmaya varılmış olsa da, derinliğin tartışılacağı bundan sonraki sürecin zorlu geçmesi bekleniyor.
kanada’nın bir önceki liberal parti hükümeti, kyoto protokolü’nün bir önceki alması çerçevesinde sera gazı salınımlarını, 2012 yılına kadar 1990 yılındaki düzeyine göre yüzde 6 düşürmeyi taahhüt etmişti. kanada’nın sera gazı salınımları, 2009 yılında 1990 seviyesinin yüzde 17 üzerindeydi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar