Suriye'de iç savaş
Kimyasal raporlarda 'fark' var
Suriye yönetiminin kimyasal stokuyla ilgili OPCW'ya verdiği rapor önceki raporlarla örtüşmeyince OPCW yeni rapor istedi. Şam hükümeti 'ayrıntılı" raporu teslim etti.

kimyasal silahları yasaklama örgütü (opcw) sözcüsü michael lohan yaptığı açıklamada, “birleşmiş milletler ve ortak kurumların suriye denetmenleri, ‘raporda belirtilen ile gördükleri arasında farklılıkların olduğunu’ gözlemlemiştir” dedi.
lohan, sunulan raporun incelenmeye başladığını belirterek “daha önceki stoklarla ilgili sunulan bazı raporlar silah stoklarının yakın oranlarını içeriyordu, ancak şimdi sunulan bu raporda oranlar netleşti” dedi.
lohan, incelenmek üzere sunulan raporun yeni kimyasal stokları kapsamadığını da dile getirdi.
lohan’a göre, raporun sunumundan sonra uluslararası denetçiler belirtilen yerlerdeki kimyasal maddeleri sahil kenti olan lazkiye’ye taşımaya hazırladı.
ancak yetkililer daha önce sunulan raporlardaki yakın oranlar ile yeni sunulan rapordaki gerçek oranla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.
adının açıklanmasını istemeyen bir opcw yetkilisi, raporun sunulduğunu doğrulayarak olayın “rutin bir eylem” çerçevesinde geliştiğini söyledi.
yetkili, “sunulan bilgiler bazen tam olmayabilir ya da tam istediğimiz şekilde olmayabilir. ancak sonuca ulaşmak için sunulan raporun ayrıntılı bir şekilde irdelenmesi gerekiyor. en iyisi benim raporda var olan ile ilgili bir tahmin yürütmemem” şeklinde konuştu.
suriye rejimi ise kimyasal silah stoku ile ilgili sunulan raporun içeriğine dair ayrıntı vermedi. opcw yetkilileri raporun, 700 tondan fazla endüstriyel kimyasal madde stokunun yanı sıra 500 tonluk bir aşırı zehirli kimyasal silah stokunu kapsadığını açıkladı. raporda hardal gazı, zehirli sarin gazı üretiminde kullanılan maddeler ile ilgili veri de yer alıyor.
esed rejimi kimyasal silah stoklarıyla ilgili abd ve rusya arasında yapılan antlaşma doğrultusunda elindeki tüm kimyasal stokunun 30 haziran 2014 tarihine kadar imha edileceğini duyurmuştu.
suriye’de başkent şam’ın yakınındaki guta'da 21 ağustos’ta düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce suriyeli ölmüştü.
saldırıdan sonra abd yönetimi, kimyasal silahların kullanımı olarak belirlediği kırmızı çizginin aşıldığı gerekçesiyle, şam'ı vurabileceğini açıklamıştı. ancak başkan obama, kongre'den ve kamuoyundan gerekli siyasi desteği bulamayınca, şam rejiminin destekçisi rusya'nın gündeme getirdiği kimyasal silahların imhası anlaşmasını imzalamıştı.
opcw'nun mart 2014’te yayınladığı raporda, ülkede kimyasal silah üretmek için bulundurulan hardal gazı ve zehirli gazların yüzde 49’unun ülke dışına çıkarıldığını açıkladı.
opcw'nun birleşmiş milletler’e (bm) sunduğu rapora göre ülke içinde imha edilen ve ülke dışına çıkarılan kimyasallar toplam stokların yüzde 53,6’sına ulaştı.
suriye rejimi abd ve rusya’nın girişimiyle varılan anlaşma sonucunda “an itibariyle ulaşılamayan” bölgeler dışında elindeki tüm kimyasal stokları 13 nisan’a kadar ülkeden çıkarma sözü vermişti. ulaşılamayan bölgelerdeki kimyasalların çıkarılması için verilen son tarih ise 27 nisan.
'45 kimyasal tesis var'
abd’nin elindeki verilere göre, suriye’nin kimyasal silah stokları 45 ayrı tesise yayılmış 1000 metreküp yasak gaz içeriyor. stoklar arasında sarin ve hardal gazı da var. washington, suriye’nin kimyasal silahlarını uçak, balistik füze ve yerden ateşlenen roketler yoluyla hedefe ulaştırabileceğini belirtiyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar