Suriye'de iç savaş
Kimyasalda son bir ay
Suriye’deki kimyasal silahların imhasını denetlemekle görevli OPCW, Suriye rejimine verilen sürenin dolmasına bir ay kala, ülkedeki stokların yüzde 53,6’sının imha edildiğini ya da ülke dışına çıkarıldığını açıkladı.

kimyasal silahların yasaklanması örgütü (opcw) yayınladığı son raporda suriye yönetiminin ülkede kimyasal silah üretmek için bulundurulan hardal gazı ve zehirli gazların yüzde 49’unun ülke dışına çıkarıldığını açıkladı.
opcw’nun birleşmiş milletler’e (bm) sunduğu rapora göre ülke içinde imha edilen ve ülke dışına çıkarılan kimyasallar toplam stokların yüzde 53,6’sına ulaştı.
suriye rejimi abd ve rusya’nın girişimiyle varılan anlaşma sonucunda “an itibariyle ulaşılamayan” bölgeler dışında elindeki tüm kimyasal stokları 13 nisan’a kadar ülkeden çıkarma sözü vermişti. ulaşılamayan bölgelerdeki kimyasalların çıkarılması için verilen son tarih ise 27 nisan.
şam yönetimi, ağustos ayında şam’ın guta semtinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırının ardından, eylül ayında abd ve rusya’nın girişimiyle hazırlanan anlaşmaya imza atmıştı.
esed rejimi kimyasal saldırı iddiasını reddetse de, bm ve opcw’nun gözetiminde elindeki 1300 ton kimyasal silah ve madde stokunu imha etme taahhüdünde bulundu.
abd gemisinde imha
nihai hedef 30 haziran’a kadar suriye’nin tüm kimyasal stokunun yok edilmesi.
bunun için ülkedeki kimyasal ve zehirli gazlar lazkiye limanı’ndan, danimarka ve norveç bandıralı kargo gemileriyle partiler halinde italya’nın gioio tauro limanı’na gönderiliyor.
bu maddeler limanda toplandıktan sonra mv cape ray adlı abd gemisine nakledilerek, gemideki özel makinelerde imha edilecek.
gecikmenin sebebi güvenlik sorunu
rejim ve opcw bugüne kadar yaşanan gecikmeleri ülkedeki iç savaş ortamı ve güvenlik sorunlarına dayandırıyor.
bm genel sekreteri ban ki-moon ise rapora eklediği mektupta mart ayında lazkiye limanı’nı hedef alan iki saldırının süreci durdurmadığını yazdı.
ban ülkedeki güvenlik sorunu nedeniyle kimyasal silahların ülkeden çıkarılması işleminin hızlandırılması gerektiğine de dikkat çekti.
suriye’nin bm büyükelçisi beşar caferi, 26 mart çarşamba günü yaptığı açıklamada limana yapılan saldırılarla “kargaşa yaratılmaya çalışıldığını” söyledi.
suriye’deki silahlı muhalifler bir hafta önce ülkenin akdeniz kıyısında alevilerin yaşadığı lazkiye bölgesinde rejime yönelik geniş çaplı saldırı başlattı. türkiye sınırındaki keseb kasabası ve sınır kapısını rejimden alan muhalifler köy köy ilerliyor.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar