Dünya

'K.Kore füzesinin menzili 10 bin km'

Güney Kore, Pyongyang'ın roketle uzaya uydu yerleştirerek esasında uzun menzilli bir füzeyi denediğini bildirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Yakıt tankı incelendi

'600 kg başlık taşıyabilir'

Sarı Deniz'e düşmüştü

Seul yönetimi, Unha-3 roketinin denize düşen parçasını çıkarmayı başarmıştı. [Reuters]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

kuzey kore'nin 11 gün önce fırlattığı roketle uzaya uydu yerleştirmesi, komşusu güney kore tarafından 'uzun menzilli balistik füze denemesi' olarak nitelendirildi. 

pazar günü güney kore savunma bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "yaptığımız analizlere göre fırlatılan roket 10 bin kilometre menzile ve 500-600 kilogram arası savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip" ifadesine yer verildi. 
 
pyongyang yönetimi, 12 aralık'ta fırlatılan unha-3 isimli roketin sadece bilimsel amaca hizmet ettiği ve yörüngeye uydu yerleştirmek için kullanıldığını savunuyor. ancak güney kore ve başta abd olmak üzere çoğu batılı ülke, nükleer silaha sahip olduğundan şüphelendikleri kuzey kore'nin hedefe ulaşma kapasitesini ölçtüğünü düşünüyor.
 
güney kore'nin unha-3'ün menziliyle ilgili tahmini, roket yakıtında bulunan nitrik aside dayanıyor. uyduyu taşıyan roketin yakıt tankının da bulunduğu ilk aşama parçası, güney kore kıyıları yakınlarında sarı deniz’e düşmüş, parça seul yönetimi tarafından çıkarılmıştı. 
 
kuzey kore'nin roketle uzaya uydu yerleştirmesi, bm ve birçok ülke tarafından kınanmıştı. pyonyang’ın bu tip girişimleri ise 2006 ve 2009 yıllarında yaptığı nükleer denemeler sonrasında bm güvenlik konseyi'nin yaptırımlarıyla yasaklanmıştı.  
 
'daha güçlü füze istedi'
 
pyongyang yönetimi ise bütün tepkilere karşın dünyaya meydan okumaya devam ediyor. kuzey kore lideri kim jong un, ülkesindeki bilimadamlarına daha güçlü füzelerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. 
 
kuzey kore basını, kim'in bu talebini, cuma günü başkentte füze uzmanı bilimadamlarına verilen yemekte dile getirdiğini duyurdu. kim, bu talebiyle ilk kez açıkça ülkesinin uzun menzilli füze programının geliştirilmesi niyetini ortaya koymuş oldu.  
 
1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim jong il’in 2011 yılındaki ölümü, ülkedeki füze denemelerinin geleceğinin tartışılmasına neden olmuştu. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;