Dünya
K.Kore işçilerini geri çekiyor
Pyonyang yönetimi, Güney Kore ile ortaklaşa kullanılan Kaesong endüstri bölgesindeki 53 bin çalışanını geçici olarak çekmeye hazırlanıyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Operasyonlar askıda'
Seul'den yeni açıklama
Çin'den uyarı

kuzey kore, sorunlar yaşadığı komşusu güney kore ile birlikte kullandığı endüstri bölgesi kaesong’daki 53 bin işçisini çekeceğini duyurdu. pyongyang yönetiminin aldığı karar 'geçici' bir süreyi kapsıyor.
kore merkezi haber ajansına konuşan bir iktidar partisi yetkilisi, bölgenin kapatılıp kapatılmayacağına ise henüz karar vermediklerini aktardı.
kuzey kore, 3 nisan’da ortak sanayi bölgesine güney’in işçilerinin girişini yasaklamış, yaklaşık 12 güney kore firmasının operasyonlarını durdurmak zorunda kalmıştı .
kaesong'da benzer bir kriz 2009 yılında gerçekleşmişti. abd ve güney kore'nin askeri tatbikatına tepki gösteren pyongyang yönetimi, sınır kapılarını kapatmış ve çok sayıda güney koreli işçi bölgede mahsur kalmıştı.
kaeson endüstri bölgesinde 53 bin kuzey koreli işçi 123 güney kore firması için çalışıyor. kuzey kore, bu bölge sayesinde 2 milyar dolar ticaret geliri elde ediyor. kuzey koreli çalışanlar için pyonyang yönetimine 80 milyon dolar nakit para ödeniyor.
güneyden yalanlama
kore yarım adası’nda kuzey’in nükleer deneme tehditleriyle artan gerilim, yetkililerin açıklamalarına da tedirginlik olarak yansımış durumda.
son olarak güney kore birleşme bakanı ryoo kihl-jae, istihbarat raporlarına göre komşularının nükleer deneme sahasında belirgin hareketlilik olduğunu söylemiş ve en geç çarşamba gününe kadar bir nükleer test beklentisi içinde olduklarını aktarmıştı.ancak günün ilerleyen saatlerinde güney kore savunma bakanlığı açıklamayı yalanladı. bakanlık, kuzey kore’nin deneme sahasındaki hareketliliğin rutin olduğunu söyledi. savunma bakanlığı sözcüsü, nükleer sahada sıra dışı bir duruma rastlamadıklarını aktardı.
çin diyalog istiyorkuzey kore’nin tek müttefiki çin de, bölgedeki gerilimin bir an önce sona ermesini istiyor.
çin dışişleri bakanlığı sözcüsü hong lei, pekin’in bölgede nükleerden arınmış barış istediğini ve bunun tüm tarafların sorumluluğu olduğuna inandığını aktardı. sözcü, bölgey, nükleerden arındırmanın tek yolunun taraflar arası diyalog olduğunu söyledi.
Yorumlar