Türkiye
Korgeneral İyigün tutuklandı
28 Şubat soruşturmasında cezaevine gönderilen emekli general, Sincan'da tankları yürüttüğünü yıllar sonra verdiği röportajda açıklamıştı.
Haberin Öne Çıkanları
Sincan'a götürüldü
76 kişi tutuklu
Hükümet devrilmişti

refah-yol koalisyon hükümetinin istifa sürecini araştıran 28 şubat soruşturmasında, polis nezaretinde ifadeye çağırılan eski kara kuvvetleri eğitim ve doktrin komutanı korgeneral izzettin iyigün tutuklandı. ankara sincan'da tankları yürüttüğünü yedi yıl sonra verdiği bir röportajda dile getiren iyigün, malkemeden çıkarken "doğruları söyledim. demek ki doğruları söylememek gerekirmiş" dedi.
nöbetçi mahkemenin çarşamba akşam saatlerinde tutuklama kararı verdiği iyigün, emniyete ait bir minibüsle sincan f tipi cezaevi'ne götürüldü.
soruşturmanın 13'üncü dalgasında ifadeye çağrılan iyigün, 2004 yılında verdiği bir röportajda, 4 şubat 1997 tarihinde sincan'da yürütülen tanklar için son kararı kendisinin verdiğini söylemişti.
dönemin kara kuvvetleri komutanı hikmet köksal'ın emriyle tankları sincan sokaklarına çıkardığını aktaran iyigün, hürriyet gazetesine o günleri şöyle anlatmıştı:
"o günlerde hikmet (köksal) paşa gata’da katarakt ameliyatı olmuştu, evinden doğu (aktulga) paşa’ya ‘izzet paşa yarın 80 tankla sincan’dan geçsin’ diye emir vermiş. doğu paşa beni aradı; ‘komutana bu hareketin suç olacağını, sorumluluğunun büyük olduğunu anlattım ama, ikna edemedim. izzet paşa son kararı sen vereceksin’ dedi. hemen gereken yerlere, gereken emirleri aktarıp hazırlıkları başlattım."
iddianame tamamlanmak üzere
nisan 2011 yılında bir avukatın yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada ilk gözaltılar 12 nisan 2012 tarihinde gerçekleşti. peşinden 19 nisan, 25 nisan, 8 mayıs, 28 mayıs ve 22 haziran 2012 ile 3 ocak, 13-14-15 şubat, 21 şubat, 27 şubat ve 6 mart 2013'te gözaltılar ve ifadeye çağırmalar devam etti.
soruşturmada tutuklanan 76 kişiden, eski yükseköğretim kurumu (yök) başkanı prof. dr. kemal gürüz dışında 75'i emekli veya muvazzaf asker. savcılığın talebine rağmen dört emekli askere ise henüz ulaşılabilmiş değil.
soruşturmanın ekseninde, başını dönemin genelkurmay ikinci başkanı orgeneral çevik bir ile deniz kuvvetleri komutanı güven erkaya'nın çektiği askerlerin kurup yönettiği 'batı çalışma grubu' isimli oluşum var. grup, siyasete müdahale etmekten binlerce kişinin fişlenmesine kadar pekçok suçlamanın odağında.
cezaevine gönderilen askerler arasında dönemin genelkurmay genel sekreteri tuğgeneral erol özkasnak'ın ismi öne çıkıyor. emekli orgeneraller teoman koman, fevzi türkeri, ilhan kılıç, ahmet çörekçi, çetin doğan, şükrü sarıışık ile emekli oramiral hayri bülent alpkaya diğer öne çıkan askerler.
hükümet devrildi
refah partisi (rp) lideri necmettin erbakan ve doğru yol partisi (dyp) lideri tansu çiller tarafından 1996 yılında kurulan hükümet, 28 şubat 1997 yılındaki milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısında 'irtica ile mücadele' amaçlı bazı kararlara imza atmak zorunda bırakılmıştı. ülkede köktendinci tırmanışa ve irtica tehdidine neden olmakla suçlanan söz konusu hükümet, haziran 1997'de istifa etmişti.
refah-yol iktidarının çöktüğü dönemin mercek altına alındığı soruşturmada, sanıklar koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor.
bazı şüpheliler mahkeme ifadelerinde, 28 şubat kararlarını denetlemek ve uygulamak için kurulan 'batı çalışma grubu'nun genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiğini belirtmişti.
28 şubat döneminin genelkurmay başkanı orgeneral ismail hakkı karadayı'dan sonra koltuğu devralan orgeneral hüseyin kıvrıkoğlu, dönemi, "28 şubat, 1000 yıl sürecek" sözleriyle özetlemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar