Dünya

Kuzey Kore füzeleri geri çekti

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, gelişmeyi 'provokasyona ara verilmesi olumlu bir gelişme' sözleriyle değerlendirdi.

Haberin Öne Çıkanları

Füzeleri kaldırdı

K.Kore tehdit ediyordu

ABD önlemleri artırmıştı

Kuzey Kore, iki füzesini doğu kıyısındaki atış sahasından çekti. [AFP]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

son aylarda gerçekleştirdiği nükleer denemeler ve savurduğu tehditlerle bölgede tansiyonu yükselten kuzey kore, ülkenin doğu kıyısına yerleştirdiği iki füzeyi atış sahasından kaldırdı.

abd savunma bakanlığı, pazartesi yaptığı açıklamada, füzelerin operasyonel olmayan bir bölgeye götürüldüğünü düşündüklerini aktardı. abd’li uzmanlara göre, kuzey kore’nin iki füzesini doğu kıyısındaki atış sahasından çekmesi, yakın zaman içinde bu füzeleri fırlatmayacağı anlamına geliyor.

böylece kuzey kore, abd başkanı barack obama’nın, salı günü  beyaz saray’da güney kore lideri park guen-hye ile bir araya gelmesinden önce washington ve seul’u tedirgin eden füzeler konusunda geri adım atmış oldu.

'provokasyona ara verildi'

abd savunma bakanlığı sözcüsü george little, gelişmeyi ‘provokasyona ara verilmesi olumlu bir gelişme’ sözleriyle değerlendirdi ve bunun kore yarım adasında barış ve istikrarın sağlanması çabalarına faydası olacağını söyledi.  

kuzey kore’nin iki musudan füzesini rampaya yerleştirmesi; abd, japonya ve güney kore'yi, pyongyang'ın 15 nisan’da yapılacak ulusal kutlamalar sırasında yeni füze denemesi yapabileceği düşüncesine itmişti.

abd dışişleri bakanı john kerry, geçen ay kuzey kore’yi orta menzilli füze denemesi yapmasının ‘büyük bir hata’ olacağı konsunda uyarmıştı. 

kuzey kore’nin arka arkaya gelen tehditleri karşısında japonya ve güney kore, füze  savunma sistemlerini güçlendirmiş, abd ordusu, füze savunma silahları ve güçlü bir radar taşıyan iki destroyeri hazır hale getirmişti. ancak pyonyang'ın iki füzesini geri çekmesiyle beklenen olmadı. 

kore yarımadası'ndaki gerilim 

kuzey kore'nin, 12 şubat'ta tüm uyarılara rağmen üçüncü nükleer denemesini yapması tüm dünyanın tepkisini çekmiş ve bm güvenlik konseyi, 7 mart'ta pyongyang yönetimine uygulanacak yeni yaptırım paketini kabul etmişti.
 
yaptırım paketi pyonyang'da tepkiyle karşılanmış, kuzey kore, abd'ye karşı 'önleyici nükleer saldırı' düzenleme hakkını kullanacağını açıklamıştı. pyonyang, 11 mart'ta güney kore ile abd'nin ortak askeri tatbikata başlaması üzerine kore savaşı'nı sona erdirmek için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını iptal ettiğini belirtmişti.
 
kuzey kore'nin abd ve güney kore'ye tehditlerini sürdürmesi üzerine abd, 19 mart'ta b-2 hayalet uçaklarını bölgeye göndermiş, kuzey kore ise 27 mart'ta güney ile askeri kırmızı hattını kesmişti.
 
kuzey kore, 31 mart'ta da güney ile ilişkilerini 'savaş durumuna' göre yeniden şekillendirdiğini bildirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;