Ortadoğu

Lavrov: İki taraf da sorumlu

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'nin Hula kasabasında 108 kişinin öldüğü katliamda, hem muhaliflerin hem rejimin 'parmağı' olduğunu söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Şam'ı da suçladı

'Annan'ın planını destekliyoruz'

Hague 'baskı' istedi

Hague (solda) ile Lavrov, Moskova'daki görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Hague (solda) ile Lavrov, Moskova'daki görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. [Reuters]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

muhaliflerle rejim güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye'nin hula kasabasında 108 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam ile ilgili açıklamalarda bulunan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, olaydan iki tarafın da sorumlu olduğunu söyledi.

lavrov, ingiltere dışişleri bakanı william hague ile moskova’daki görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, çatışmanın durması için şam yönetimine ve suriyeli muhaliflere baskı uygulanması gerektiğini belirtti.

bakan, suriye'de yaşanan son çatışmaların ülkede bm-arap birliği özel temsilcisi kofi annan’ın planına uyulmadığını gösterdiğini söyledi ve "biz, suriye hükümetini değil, annan’ın planını destekliyoruz" dedi. lavrov, sürecin yürütülebilmesi için daha etkili mekanizmalar geliştirilmesi gerektiği noktasında, hague ile hemfikir olduklarını ifade etti.

suriye'nin batısında yer alan hums’un vilayet sınırları içinde yer alan hula’da yaşananlardan her iki tarafın da sorumlu olduğunu belirten lavrov, “iki tarafın da masum insanların ölümünde parmağı olduğu açık olan bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.

lavrov bu tavrıyla, moskova’nın eleştirilerinden suriye devlet başkanı esad’ın da pay almasını sağlasa da, bu ülkeye yapılan silah yardımının durdurulacağına ya da şam’a karşı bm güvenlik konseyi’ne getirilen karar tasarılarına uyguladığı veto politikasının değiştirileceğine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı. rus bakan, suriye’de dış müdahalelere karşı olduklarını ise bir kez daha tekrarladı.

hague ise annan’ın planının ülkedeki şiddetin durdurulması için tek şans olduğunu ifade etti ve ‘rusya’nın esad üzerinde daha fazla baskı kurabilecek güçlü bir rolü olabileceğini’ söyledi.

Annan Şam’a gitti

bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan, pazartesi günü şam ziyaretine başladı. temsilcinin ziyareti sırasında devlet başkanı beşar esad'la görüşeceği suriyeli yetkiller tarafından teyit edildi. annan'ın ziyareti sonrasında temaslarıyla ilgili olarak bm güvenlik konseyi’ne çarşamba günü brifing vermesi öngörülüyor. annan ve bm genel sekreteri ban ki-moon cumartesi günü yaptıkları açıklamayla hula’da yaşanan katliamı kınamıştı. 

gözlemciler teyit etmişti

hula, suriye’deki muhalif hareketin merkezlerinden biri olarak biliniyor. cuma günü meydana gelen ve bm gözlemcileri tarafından yerinde incelenerek teyit edilen olayda 49’u çocuk, 34’ü kadın 108 kişinin öldüğü ifade ediliyor.

birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi, pazar günü aldığı kararda, hula’daki ‘acımasız güç kullanımının’ uluslararası hukukun ve şam yönetiminin şiddeti durduracağına dair bm güvenlik konseyi nezdindeki taahhütlerinin ihlali olduğunu belirterek, olayı kınamıştı.

suriye’deki bm gözlemci heyetinin başkanı robert mood, olayla ilgili olarak top ve tank ateşini gösteren kanıtlar bulunduğunu ve bölgedeki ölümlerin şarapnel parçaları ile yakın mesafeden ateş suretiyle gerçekleştiğini söylemişti.

şam yönetimi, saldırıların ‘silahlı terörist gruplar’ tarafından düzenlendiğini belirtirken, batı ülkeleri ağı silahlar kullanılarak kasabaya yapıldığı anlaşılan bombardımanı rejime bağlı güçlerin yaptığının açık olduğunu ifade ediyor.

öso ve suk tepkili

suriye’deki muhaliflerden oluşan silahlı grup özgür suriye ordusu (öso) da, bm güvenlik konseyi'nin suriye'de sivillerin korunması için acil adımlar atması gerektiğini ifade ederken, aksi takdirde ateşkese uymasının mümkün olmadığını duyurmuştu.

muhaliflerin şemsiye örgütlenmelerinden suriye ulusal konseyi (suk) ise saldırının emrinin şam yönetiminden geldiğini ve bunun rejimin destekçilerinin kendi inisiyatifleriyle hareket ettikleri bir saldırı olmadığını ifade etmişti.

kofi annan mart ayında, suriye’deki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, ülkenin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.

uluslararası kuruluş, ateşkesi izlemek üzere suriye’ye gönderilmesi planlanan 300 silahsız bm gözlemcisinden 271’inin bölgede bulunduğunu duyurmuştu. 

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;