Libya Devrimi

Libya'da kabine belirleniyor

Meclisin oylamasına sunulan listede Mahmud Cibril’in liderliğini yaptığı Ulusal Güçler İttifakı’ndan hiçbir üye yer almıyor.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Başbakan açıkladı

Eleştiriler var

Son karar meclisin

Başbakan Ebu Şakir, kabinenin bütün siyasi oluşumları ve bağımsızları temsil ettiğini söyledi. [Reuters]

libya’nın seçimle başa geçen başbakanı mustafa ebu şakur, hükümet kabinesini ulusal meclis’e sundu. dışişleri bakanının henüz belirlenmediği yeni hükümette, mahmud cibril’in liderliğini yaptığı ulusal güçler ittifakı’ndan hiçbir üye yer almıyor.

yeni kabineyi oylayacak olan meclisin, hükümete 120 oyla onay vermesi bekleniyor.

ebu şakur,  mecliste yaptığı konuşmasında kabinenin bütün siyasi oluşumları ve bağımsızları temsil eden ulusal ittifak hükümetini içerdiğini söyledi.

devlet televizyonun da yayınladığı konuşmada ebu şakur, 'bölüşme değil, güç ve yeterliliğe sahip' bir hükümet oluştuğunu belirtti.

libya başbakanı ayrıca, hükümetin ülkede güvenlik ve istikrarın yerleşmesi, ordu ve polis kurumlarının inşası ve devlet kurumlarındaki samimi devrimcilerin rollerinin etkinleştirilmesini sağlayacağına işaret etti.

ancak hükümet, ülkenin bütün bölgelerinin temsil edilmediği gerekçesiyle eleştiriliyor. eleştirilere karşı çıkanlar ise, ebu şakur’un mahmud cibril’in başkanlığını yaptığı ittifak blokunun talebi doğrultusunda bir ulusal program sunmamasını gerekçe gösterdi. 

bakanlık ön koşulu vardı

ittifak bloğu hükümette kendisine sekiz bakanlık verilmesini şart koşmuştu. al jazeera libya muhabiri, mahmud cibril’in, ittifakın gelecek hükümete katılmasının şartı olarak başbakandan sekiz bakanlık yanı sıra başbakan birinci yardımcılığını istediğini belirtmişti.

hükümet oluşumu üç başbakan yardımcısını içeriyor. bunlar ömer nakug, muhammed haremeyn ve saad ukaybi. petrol bakanlığı mebruk buhrure ve iç işleri bakanlığı ömer esved’e verildi. dışişleri bakanı ise henüz seçilmedi. ayrıca abdullah şamiye maliye bakanı, abdusselam cadullah savunma, mustafa ebu fennas ekonomi bakanlığına getirildi. bazı bakanlıkların tanınmamış isimlere verilmesi meclis koridorlarında rahatsızlıklara yol açtı.

ulusal meclis, ebu şakur’a hükümetini sunması için 8 ekim'e kadar süre vermiş, aksi takdirde hükümeti kurma görevinin iptal edileceği ve seçimlere gidileceğini belirtmişti.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketinin etkisiyle, 2011 yılının mart ayında nato desteğini alarak libya'nın eski lideri muammer kaddafi'ye karşı silahlı isyan başlatan muhalifler, aşamalı olarak ülkeyi kontrolleri altına almıştı.

ülkede 7 temmuz 2012 tarihinde genel seçimler düzenlenmiş ve parlamentonun 200 üyesi belirlenmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;