İşgalin ardından Irak
Maliki'den oturuma boykot
Irak'ın Şii Başbakanı ve milletvekilleri, ülkedeki Sünni göstericilerin taleplerinin dinlenmesi amacıyla toplanan mecliste yer almadı.
Haberin Öne Çıkanları
Koalisyon katılmadı
'Mezhep söylemi' endişesi
Musul'da gösteriler

irak’ta meclis başkanı usame nuceyfi'nin günlerdir sokağa çıkan protestocuların isteklerini değerlendirmek üzere düzenlediği olağanüstü oturum, şii başbakan nuri maliki ve lideri olduğu koalisyon tarafından boykot edildi.
koalisyon, oturumun ülke bütünlüğünü tehdit eden ‘mezhep’ söylemine yol açabileceği uyarısında bulundu, ayrıca meclis başkanı nuceyfi'yi ülkedeki protesto gösterilerine sessiz kalarak krizin taraflarından biri olmakla suçladı.
oturuma, kürt ittifakı, irakiye bloku ve mukteda es-sadr'a bağlı ve şii olan ulusal itilaf üyesi milletvekilleri katıldı.
nuceyfi, yeter sayıya ulaşılamadığı için oturumun resmi olmadığını ve toplantının istişare toplantısından ibaret olduğunu söyledi.
maliki'yi istifaya çağırdılar
kuzeydeki musul kentinde cuma namazından sonra on binlerce kişinin ''direniş cuması'' adıyla düzenlediği gösteride protestocular, maliki'yi istifaya çağırmıştı.
irak'ta 23 aralık'tan bu yana halk, bir çok kentte hükümetin uygulamalarını protesto ediyor.
göstericiler, tutuklu 680 kişinin serbest bırakılmasını, terör kanununun değiştirilmesini, resmi dairelerde sünni-şii ayrımına son verilmesini, mahkemelerin haksız tutuklamalar yapmamasını talep ediyor.
irak ordusunun 92'inci kuruluş yıldönümü kutlamalarında konuşan başbakan maliki ise protestolardan dış güçleri sorumlu tuttu. ülkedeki son protesto dalgası maliye bakanı rafa isavi'nin 10 korumasının 22 aralık'ta maliki'nin emriyle gözaltına alınmasının ardından başlamıştı. isavi, maliki'ye istifa etmesi çağrısında bulunmuştu.
gerginlik artıyor
irak'ta, sünniler ve şiiler arasındaki tansiyon her geçen gün tırmanmaya devam ediyor.
irak’ın sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık haşimi, geçen yılın aralık ayında hakkında çıkarılan tutuklama emrinin ardından önce kuzey irak’ya sonra sırasıyla katar, suudi arabistan ve türkiye'ye gitmişti. kuzey irak yönetimi ve üç ülke, haşimi'yi bağdat'a iade etmeyi reddetmişti. haşimi’nin korumalarına irak'ta bazı kamu görevlilerini öldürmeleri için emir verdiği iddia edilmişti. bağdat'ta bir mahkeme haşimi için idam kararı çıkarttı.
sünniler ve şiiler arasında arabuluculuk yapan cumhurbaşkanı celal talabani'nin felç geçirmesi ve tedavi için almanya’ya sevk edilmesi sonrasında, taraflar arasındaki uçurumun derinleşmesinden korkuluyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar