Mısır Seçimleri
Mısır seçimlerinde ikinci aşama
Dokuz bölgede 18,8 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerde, toplam 508 üyeli alt meclisin 180 üyesi seçilecek.
Haberin Öne Çıkanları
Oy verme işlemi başladı
18,8 milyon seçmen
Üçüncü tur 3 Ocak'ta

mısır’da halk, ilk aşaması 28-29 kasım’da düzenlenen genel seçimlerin ikinci aşaması için sandık başına gidiyor. yerel saatle sabah sekizde başlayan seçim süreci, iki gün devam edecek.
yaklaşık 8930 seçim bölgesinde 18,8 milyon seçmenin oy verme hakkına sahip olduğu ikinci tur; giza, beni süveyf, minufiye, eş şarkiye, ismailiye, süveyş, el bahriye, suhac ve asvan bölgelerini kapsayacak. körfez ülkelerinde yaşayan mısırlı 350 bin seçmen de seçimlerin ikinci aşamasında oy kullanacaklar arasında.
seçimlerin bu aşamasında, 508 üyeli halk meclisi’nin (alt meclis) 120'si siyasi parti kotasından olmak üzere toplam 180 üyesi, 3387 aday arasından seçilecek.
halk meclisi'nin üçte biri, bağımsız adaylara ayrılan kota ile doluyor. bazı siyasi partilerin, söz konusu seçim kuralı nedeniyle yasama organına daha fazla temsilci sokabilmek için üyelerinin bir kısmını veya kendilerine yakın isimleri bağımsız aday olarak gösterdiği belirtiliyor.
diğer taraftan, 498 sandalyesinin üç ayaklı seçimlerle belirleneceği meclise, yüksek askeri konsey tarafından da 10 milletvekili atanacak. bu aşamanın 3 ocak 2012’de düzenlenecek üçüncü turla tamamlanması sonrasında, iki turlu şura meclisi (üst meclis) ve devlet başkanı seçimlerine gidilecek.
kapsamlı seçim süreci
ilk turda halk meclisi’ndeki sandalyelerin yüzde 47’sini elde eden müslüman kardeşler örgütünün siyasi kolu konumunda olan özgürlük ve adalet partisi’nin bu başarısını ikinci turda da tekrarlaması bekleniyor. 100'ü aşkın halk meclisi üyesinin belirlendiği ilk turda, katılım oranı yüzde 52 olarak açıklanmıştı.
halk meclisi seçim sürecinde genel olarak, eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek sonrası dönemde kurulan 47 farklı siyasi partiyi temsil eden toplam 6700 aday arasından seçim yapılıyor. 80 milyon nüfuslu mısır’da 50 milyona yakın seçmen bulunuyor.
yetki devri
tunus’ta başlayıp, orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında mısır’a da sıçramıştı. en az 846 kişinin ölümü ve mubarek’in aynı ay içinde görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, ülkede eski devlet yetkilileri yargılanmaya başlamıştı.
Yorumlar