Mısır Seçimleri

Mısır'da cumhurbaşkanı adayına saldırı

Müslüman Kardeşler'in aday göstermeme kararına rağmen seçim yarışına katılan El Futuh, saldırganların hedefi oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Sorumlular kayıp

Aracının önü kesildi

İkinci hedef oldu

Yaralanma sonrasında beyin sarsıntısı geçiren El Futuh halen yoğun bakımda. [Reuters]

mısır'da cumhurbaşkanı adaylarından abdulmunim ebu el futuh, perşembe günü gece saatlerinde saldırıya uğradı. yaralanma sonrasında beyin sarsıntısı geçiren el futuh halen yoğun bakımda.

el futuh'un seçim kampanyasını yürüten komisyon müdürü ali behnsavi, saldırının perşembe gecesi 23.30 sularında seçim çalışmalarından dönerken, kahire'deki şibra hayme yakınlarındaki bir kavşakta meydana geldiğini söyledi.

behnsavi, saldırının, aracın önünü kesen ve sivil bir arabadan çıkan kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından yapıldığını belirtti. polis, el futuh'un arabasını alıp kayıplara karışan saldırganları arıyor.

el futuh, müslüman kardeşler'in cumhurbaşkanlığına aday göstermeme kararına rağmen cumhurbaşkanlığı için yarışacağını açıklamıştı.

müslüman kardeşler içindeki popüler isimlerden birisi olan el futuh, mısır tabipler birliği'nin de başkanlığını yürütüyor.

daha öncede müslüman kardeşler'in siyasi kanadı olan özgürlük ve adalet partisi üyesi muhammed beltaci de saldırıya uğramıştı. 

müslüman kardeşler hakimiyeti

mısır seçimlerinin en güçlü siyasi grubu müslüman kardeşler'e bağlı özgürlük ve adalet partisi (öap), parlamentonun alt kanadı için yapılan üç aşamalı seçimlerde oyların yüzde 47'sini almış ve 10'u cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 508 üyeli mecliste 235 milletvekili çıkarmıştı.

öap, mısır'da bireysel özgürlüklerin tarafında olarak, askeri yönetimden sivil yönetime geçişe rehberlik etme sözü verdi. partinin bir diğer sözü de, selefilerin aşırı muhafazakar nur partisi ile ittifak yapmamak. nur partisi yaklaşık yüzde 24'lük oy oranı ile 121 milletvekili çıkarmıştı.

mısır'da 30 yıl boyunca, mübarek'in liderliğindeki ulusal demokratik parti'nin büyük oranda çoğunluğa sahipti meclisin fazla bir işlevi yoktu.

faaliyetleri resmen yasaklı olan müslüman kardeşler ise ancak 2005'teki seçimlerde, o da bağımsız adaylarla yarışarak, meclisteki sandalyelerin yaklaşık beşte birini elde edebilmişti.

ülkede 11 şubat'ta iktidarı devralan yüksek askeri konsey  ise haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine dek yönetimi sürdüreceğini açıklamıştı.

devrik lider yargılanıyor

mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden oldu.

başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

tutuklanan devrik lider hüsnü mübarek, protesto gösterileri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılmasını emrettiği ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam cezası talebiyle yargılanıyor. mahkeme, kararını 2 haziran'da açıklayacak. 

sağlık sorunları nedeniyle duruşmalarda savunmasını yatırıldığı sedye üzerinde yapan mübarek’le beraber iki oğlu ve kendisine bağlı çalışmış içişleri bakanı da aynı suçtan yargılanıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;