Mısır Seçimleri
Mısır'da liberallerden boykot
Ülkede laik devlet yanlısı milletvekilleri, yeni anayasayı hazırlayacak 100 kişinin seçileceği parlamento oturumunu terk etti.
Haberin Öne Çıkanları
Liberaller tepkili
Bağımsız komisyon
Katkı bekleniyor

halk ve şura meclisleri'nden oluşan mısır parlamentosu'nun, anayasa komisyonu'nun 100 üyesinin seçimi için yapılan oturumu, liberal milletvekilleri tarafından boykot edildi.
amerikan associated press haber ajansına göre, laik devlet yanlısı özgür mısırlılar partisi'nin lideri ahmed said, konuya ilişkin olarak, "burada mısır anayasası'ndan bahsediyoruz. azınlık ya da çoğunluk matematiği geçerli olmamalı" dedi.
ülkede yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey’in, 22 partinin temsilcileri ve birçok bağımsız milletvekiliyle yaptığı toplantı sonrası komisyon'un; partileri, hukukçuları, dini kurumları, meslek sendikalarını, gençleri, kadınları ve kıptileri temsil eden üyelerden oluşması üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.
halk meclisi pazartesi günü, komisyon üyelerinin seçimine yönelik 12 maddelik yasa tasarısını onaylamıştı. tasarı; komisyon'un toplumun tüm yelpazelerini temsilinin gözetilmesine ek olarak, bütün kurumları, komiteleri, siyasi partileri ve farklı çevreleri barındırmasını öngörüyordu.
liberal ve solcu partilerden 16 milletvekili ise daha önce, komisyon'a yönelik yasa tasarısının içerdiği maddeleri protesto etmek amacıyla halk meclisi'nin oturumunu terk etmişlerdi. söz konusu çevreler, yasanın hukuksuz olduğunu iddia ediyor.
mısır anayasa komisyonu, eğer hayata geçirilebilirse, tüzel kişiliğe sahip olarak işleyecek ve bütün devlet organları ile kurumlarından bağımsız olacak. komisyon ilk oturum tarihinden itibaren maksimum üç gün içinde iç çalışmasını organize eden bir liste belirleyecek.
'teknik destek' zorunluluğu
bütün devlet kurumları ve organları kendilerinden istendiği takdirde komisyon'a gerekli teknik desteği sunmakla sorumlu olacaklar. ayrıca komisyon'un çalışma performansını destekleyecek bilgi ve verileri elde etme hakkı olacak.
maddeler ayrıca, komisyon'un çalışması sırasında görüşüne başvurmayı düşündüklerini çağırma, dinleme oturumları düzenleme hakkı olmasını öngörüyor.
anayasa maddelerinin kabulü komisyon üyeleri arasında uyum sağlanarak gerçekleşecek. bu uyum sağlanmazsa anlaşmazlığa düşülen anayasa maddeleri üyelerin 67’sinin onayı aranacak şekilde oylama yapılacak. bu oran sağlanmazsa ilk oylamadan sonra 48 saat içinde komisyon üyelerinin 57’sinin onayı aranacak şekilde yeniden oylama yapılacak.
mısır'ın yeni anayasasında cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin yeniden belirlenmesi ve parlamentoya ek yetkiler verilmesi bekleniyor.
ülkede 30 yıl yönetimi elinde bulunduran eski devlet başkanı hüsnü mübarek, geçen yıl sokak gösterileri sonrası istifaya zorlanmıştı.
mısır'da yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey ise iktidarı 1 temmuz'da seçilmiş cumhurbaşkanı'na devredecek. 16-17 haziran tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, müslüman kardeşler'in kurduğu hürriyet ve adalet partisi lideri muhammed mursi ile mübarek döneminin son başbakanı ahmed şefik karşı karşıya gelecek.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar