Ortadoğu
Muhalif gruptan tepki
Kahire'de Suriyeli muhaliflerin bir araya geldiği toplantıyı terk eden Devrim Genel Komisyonu, silahlı mücadelenin desteklenmesini istedi.
Haberin Öne Çıkanları
'Siyasi tartışmaya katılmayız'
'Halkın kaderiyle oynanıyor'
Muhalifler Moskova yolcusu

suriye devrimi genel komisyonu, mısır'ın başkenti kahire’de iki gündür süren suriyeli muhaliflerin toplantısını terk etti. grup, salı günü yaptığı yazılı açıklamada, 'suriye halkının kaderiyle ve devrimle oynayan siyasi tartışmalara katılmayı reddettiğini' bildirdi.
grup, isviçre’nin başkenti cenevre’de cumartesi günü yapılan suriye'yle ilgili uluslararası toplantıda, şam yönetiminin müttefikleri rusya ve çin ile uzlaşılarak varılan geçiş planını da eleştirdi.
suriye devrimi genel komisyonu, muhalefetin kahire’deki toplantıda, cenevre'deki toplantının başarısızlığını örtmek için bir araya getirildiğini iddia etti.
önceliğin suriye devrim kuvvetlerini, özellikle de suriye içinde çarpışan özgür suriye ordusu’nu (öso) bir arada tutmak olduğunu söyleyen grup, silahlı mücadeleye verilen desteğin önemine vurgu yaptı.
öso da kahire’deki toplantıyı boykot etmiş ve konferansı ‘komplo’ olarak değerlendirmişti.
suriye devrimi genel komisyonu, devlet başkanı beşar esad’a yönelik ayaklanmanın başladığı geçtiğimiz yılın mart ayından beş ay sonra yani ağustos 2011’de kurulmuştu. şemsiye örgüt, 44 muhalif grubu bünyesinde barındırıyor.
cenevre’deki 'suriye eylem grubu' toplantısından ise esad yönetiminin ve muhaliflerin katılımıyla bir birlik hükümeti kurulması kararı çıkmıştı.
toplantıya bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri abd, rusya, çin, ingiltere ve fransa'nın yanı sıra irak, kuveyt, katar, türkiye dışişleri bakanları ve ab dış ilişkiler ve güvenlik yüksek temsilcisi catherine ashton ile bm genel sekreteri ban ki-moon katılmıştı.
'muhalifler moskova'da buluşacak'
öte yandan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, salı günü yaptığı açıklamada, gelecek hafta suriyeli muhalif liderlerle moskova’da bir araya geleceğini söyledi.
lavrov, toplantının suriye’deki şiddet olaylarını sona erdirmeyi ve hükümetle muhalefetin tüm grupları arasında diyalog başlatmak amaıyla yapıldığını söyledi ancak bölünmüş suriye muhalefetinin hangi grubuyla bir araya gelecekleri konusunda bilgi vermedi.
rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, “rusya, bütün grupların esad yönetimiyle masaya oturması için muhalif grupların birleşmesini destekliyor" dedi. lavrov, bütün aktörleri, şiddeti durdurmaları için taraflara baskı yapmaya çağırdı.
rus bakan, paris'te yapılacak suriye'nin dostları toplantısına ise sadece muhaliflerin destekleneceği gerekçesiyle katılmayacaklarını söyledi.
şiddet sürüyor
suriye'de şiddet olayları ise durmak bilmiyor. muhaliflere göre salı günü ülke genelinde 40 kişi hayatını kaybetti. ölenlerin çoğu başkent yakınlarındaki duma'dan.
son bir haftadır askerlerin askerlerin havadan ve karadan operasyon yürüttüğünü söyleyen muhalifler, halkın büyük kısmının askerlerden korkarak bölgeyi terk etmeye başladığını söylüyor.
can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle görevlerine ara veren bm gözlemcileri de duma'dan gelen haberler üzerine bu şehre gitti ve yaralıların olduğu hastanede inceleme yaptı.
'suriye'de ateşkes şart'
bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan’ın sözcülerinden ahmed fevzi ise suriye’de siyasi bir geçiş süreci olacaksa, öncesinde ateşkesin ‘hayati önemde’ olduğunu söyledi.
ateşkes sağlamanın zorunluluğuna vurgu yapan fevzi, suriye’de kriz durumundan çıkışın kolay olmayacağını belirtti. bunun zor ve engebeli bir yol olacağını söyleyen fevzi, "ancak inanıyoruz ki cenevre’de verilen sözler gerçekti ve bunların söz verildiği gibi uygulanması halinde bir etkisi olacaktır” diye konuştu.
'çin ve rusya uzlaşabilir'
fevzi, suriye’nin önde gelen müttefiklerinden çin ve rusya’nın tutumlarında değişiklik sinyali verdiğini söyledi ve suriye konusunda diğer ülkelerle uzlaşabileceklerini belirtti.
cenevre’deki toplantıyla ilgili olarak fevzi, “cumartesi günü burada çok sayıda ülke burada el ele verdi. özellikle rusya ve çin’in tutum değişikliğini küçümsememek lazım” diye konuştu.
suriye'deki çatışmaların sona ermesi için annan, altı madelik bir barış planı hazırlamış, bu kapsamda suriyeli taraflar ateşkes konusunda uzlaşmıştı. ancak çatışma ve ölümler, ateşkesin ardından da devam etti. ülkeye ateşkesi izlemek üzere giden gözlemci heyeti de, şiddet olaylarının artması ve can güvenliklerinin tehlikeye girmesi nedeniyle görevlerini sona erdirdi.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
şam yönetimi ise suriye'de 'silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3 bin polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar