Ortadoğu

Muhaliflerden Esed'e ret

Suriye'de rejim karşıtları, 'ülkeye ihanet etmeyenlerle diyalog teklif eden' Devlet Başkanı'nın barış planını kabul etmediklerini açıkladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

İran'dan Şam'a destek

Erdoğan eleştirdi

ABD'den tepki

Esed uzun vadeli planları arasında, yeni bir anayasanın hazırlanmasını da saymıştı. [Reuters]

Esed'in siyasi çözüm planı

1. batı'nın isyancılara yardımı kesilecek.

2. ulusal uzlaşma konferansı yapılacak.

3. seçimlere gidilecek.

4. geniş temsile dayalı hükümet kurulacak.

5. yeni bir anayasa hazırlanacak.

6. genel af görüşülecek.

suriyeli muhalifler, devlet başkanı beşşar esed’in uzun bir aradan sonra kamuoyuna önüne çıkarak açıkladığı barış planını reddetti.

konuyla ilgili olarak suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk)’dan yapılan açıklamada, esed’in, ulusal uzlaşma konferansı düzenlenmesini ve ‘ülkeye ihanet etmeyenlerle’ masaya oturulmasını öngören planının herhangi bir siyasi çözüm üretmediği belirtildi.

açıklamada uluslararası topluma, 'suriye meselesi ile halkını, koltuk sevdası gözlerini kör etmiş olan ve varlığı bölgenin güvenliğini tehlikeye atan bir diktatörden kurtarma esasına dayalı olarak ele alma'' çağrısı yapıldı.

al jazeera’ya konuşan smdk üyesi luay safi ise esed’in konuşmasının 'boş laflardan ibaret' olduğunu söyledi. safi ayrıca esed'in atması gereken ilk adımın ‘görevden ayrılmak’ olduğunu vurguladı.

'kukla muhalefetle masaya oturmam'

suriye devlet başkanı, pazar günü başkent şam’daki opera binasında yaptığı konuşmada, siyasi çözümün ilk şartının bölgesel güçlerin isyancıları silahlandırmayı ve onlara para desteği vermeyi bırakması olacağını söylemişti. esed, bu hamleyi diyalog ve ulusal uzlaşma konferansı'nın izleyeceğini belirtmişti.

esed daha sonra atılacak adımları ise yeniden seçime gidilmesi, geniş temsile dayalı bir hükümet kurulması, yeni bir anayasanın hazırlanması ve genel af olarak sıralamıştı.

isyancıları bir grup 'suçlu' ve 'terörist' sözleriyle tanımlayan suriye lideri, batı'nın oluşturduğu 'kukla muhalefetle' masaya oturmayacağının altını çizmişti.

esed, “biz hiçbir zaman siyasi bir çözümü reddetmedik...ancak kiminle konuşmalıyız? aşırı ideolojileri olanlar ve sadece terör dilinden anlayanlarla mı? ya da batı'nın getirdiği kuklalarla mı? biz efendilerle uzlaşırız, kölelerle değil” demişti.

erdoğan: esed saptırıyor

öte yandan türkiye başbakan recep tayyip erdoğan ise, hedef saptırmakla suçladığı esed'in açıklamalarına tepki gösterdi.

esed’in tek çaresinin halkın iradesine göre davranmak olduğunu belirten erdoğan “bombalarla, uçaklarla, halkını bombalayarak öldüren bir insanın bu noktadaki tavsiyelerinin demokratik olması diye bir şey düşünülemez” ifadelerini kullandı.

tahran destek verdi

iran yönetimi ise, esed’in açıkladığı barış planına destek verdi. dışişleri bakanı ali ekber salihi, söz konusu planın ‘şiddeti ve terörizmi’ reddettiğini belirterek, kapsamlı bir siyasi geçiş kapsamında ülkeye yeni bir gelecek sunduğunu ifade etti.

abd: gerçeklerden uzak

öte yandan abd de, esed'in planının gerçeklerden uzak olduğunu bildirdi.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland, esed'in konuşmasını, ‘rejimin iktidarda kalma konusunda yeni bir girişimi' olarak nitelendirdi ve konuşmanın halkın siyasi geçiş talebine hiçbir şey katmadığını belirtti.

nuland, yazılı açıklamasında, “esed'in girişimi gerçeklerden uzak. bm-arap birliği  suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi'nin çabalarını da baltalıyor” ifadesini kullandı.

sözcü nuland, esed rejiminin iki yıldır kendi halkına merhametsizce davrandığını belirterek, meşruiyetini kaybeden suriye devlet başkanı'nın, halkının taleplerine uygun olarak siyasi çözüm ve demokratik geçişi sağlamak için görevinden ayrılması gerektiğini vurguladı.

avrupa birliği de (ab) daha önce esed'e görevi bırakma çağrısı yapmıştı. 

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

bm ay başında, ülkedeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere 60 bini geçtiği tahmininde bulunmuştu. 

örgüt yetkilileri, olaylarda 2011 yılının yaz aylarında ayda ortalama bin civarında kişi ölürken, 2012 yazında ise aynı sayının beş bin civarında seyrettiğinin düşünüldüğünü söylüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;