Ortadoğu

Suriyeli muhalifler direniyor

Rusya'dan gelen müzakere davetini kabul etmeyen Suriye Ulusal Koalisyonu, görüşmenin bir Arap ülkesinde yapılmasını önerdi.

Konular: Suriye, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Buzlar erimedi

'Moskova özür dilemeli'

Ölü sayısı artıyor

Rejimle muhalefetin 22 aydır süren çatışması sonucu ölenlerin sayısı 44 bini aştı. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

birçok ülke tarafından suriye'deki rejim karşıtlarının meşru temsilcisi kabul edilen suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk), rusya'nın davetine reddetti.

muhalif grup adına açıklama yapan başkan ahmed muaz hatib, diyaloga açık olduklarını ancak görüşmeler için moskova'ya gitmeyeceklerini söyledi. hatib, görüşmelerin ancak bir arap ülkesinde gerçekleşebileceğini de dile getirdi. 

rusya dışişleri bakan yardımcısı mikhail bogdanov'un görüşmeler için koalisyona davetiye gittiğini aktarmasının ardından al jazeera'ye konuşan hatib, moskova yönetiminden suriye'nin iç işlerine karıştığı için özür beklediklerini de ifade etti.

hatib, "lavrov her fırsatta suriye halkının, hiçbir dış müdahale olmadan kendi kaderine kendisinin karar vermesi gerektiğini söylüyor. ancak rusya suriye'ye karışıyor ve bütün katliamları gözardı ediyor" dedi. 

rusya, geçen ay kurulan ve devlet başkanı beşar esad karşıtı muhalif koalisyonun batılı ülkeler tarafından suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınmasını uzun bir süre sert şekilde eleştirmişti. moskova yönetimi son günlerde muhaliflerle görüşmeye hazır olduğunu dile getirse de, taraflar arasındaki buzlar tam olarak erimiyor.

rusya devlet başkanı putin, kısa bir süre önce niyetlerinin yalnızca iç savaşın ve ülkenin dağılmasının önüne geçmek olduğunu belirterek, "bizim bu konuda aldığımız pozisyon, esad'ın her türlü bedel ödeterek yönetimde olmasına izin vermemektir. ancak öncesinde halkın geleceği konusunda mutabık kalması gerekiyor" demişti.

bm'den yardım toplantısı
 
bm genel sekreteri ban ki-mun, 2013 yılının ilk yarısında suriye'ye gönderilmesi planlanan 1,5 milyar dolarlık insani yardım paketi için bu ay sonunda bir toplantı düzenleneceğini bildirdi. sözcü martin nesirky, ülke içinde ve dışında yaşayan 5 milyondan fazla suriyelinin acılarını hafifletmek için ban'ın bağışçı ülkelerden yardım çağrısında bulunacağını ifade etti.
 
nesirsky, kuveyt'te hükümet tarafından yarın düzenlenecek toplantıyı, 'ülkedeki yardım fonu açığını kapatmak için zamanlaması iyi, çok ihtiyaç duyulan bir fırsat' olarak niteledi.
 
suriye'de yerlerinden olmuş 2 milyonun üzerinde kişinin bulunduğu, 540 bini aşkın kişinin de komşu ülkelere sığındığı belirtiliyor. bm mülteciler yüksek komiserliği, ülke dışına sığınan kişi sayısının, gelecek yılın haziran ayında 1 milyonu geçebileceği uyarısında bulunuyor. 

ölü sayısı artıyor

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik görevlisi olmak üzere 44 bini geçti.

suriye'de muhalefet esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi operasyonların 'silahlı isyancılar ülkeden temizleninceye dek' süreceğini vurguluyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;