Dünya
Myanmar'da tahliyeler sürüyor
Hükümet, aralarında siyasi tutukluların da olduğu 651 kişinin serbest bırakıldığı bildirdi. Muhalif kaynaklar ise ''En az 100 tahliye var" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
'Siyasi tutukluya af yetersiz'
Toplam sayı bilinmiyor

myanmar'da sivil hükümetin göreve başlamasından bu yana ülkede ikinci af ilan edildi. myanmar'da bugün ilan edilen af çerçevesinde 651 mahkum serbest bırakıldı.
myanmar siyasi tutuklulara yardım birliği, bugün serbest bırakılanlar arasında yaklaşık 200 siyasi mahkumun olduğunu bildirdi. myanmar devlet televizyonu ve radyosu, tutukluların "ulusun inşasına destek verebilmeleri için" salıverildiğini duyurdu.
tahliyeler arasında ev hapsinde tutulan eski başbakan khin nyunt olmak üzere, 1988 yılında başarısızlıkla sonuçlanan demokratik ayaklanmada önemli rol oynayan öğrenci lideri min ko naing, şan etnik grubunun liderleri khun tun oo ve sai nyunt lwin de bulunuyor.
görgü tanıkları, başkent yangon'un 545 kilometre kuzeyinde yer alan thayet şehrindeki hapishanede çıkan naing'in coşkuyla karşılandığını ve öğrenci liderinin ise kalabalığı selamladığını aktardı.
'devrim niteliğinde'
al jazeera'ye açıklama yapan singapur yönetim üniversitesi öğretim görevlisi bridget welsh, "içlerinde '88 kuşağı öğrenci grubu' üyeleri ve 2007 yılında tutuklananların da bulunduğu bir grup mahkum muhalefet açısından büyük önem teşkil ediyor" diye konuştu.
durumu 'devrim' olarak nitelendiren welsh, "bunda iki etmenin rolü var. birincisi, dış ülkeler nezdinde meşruiyeti sağlamaya çalışan bir cumhurbaşkanı şu an görev yapıyor. ikincisi de abd ve ingiltere ile yapılan pek çok anlaşma meyve vermeye başladı" dedi.
'siyasi tutuklulara daha çok af'
2011'in ekim ayında genel af çerçevesinde ise 230 siyasi mahkum dahil 6 bin 359 mahkumun affedildiği açıklanmıştı. serbest bırakılanlar arasında "88 kuşağı öğrenci grubu"nun da üyeleri olduğu belirtildi.
1998'de grubun öncülüğünü yaptığı ayaklanmada binlerce gösterici öldürülmüştü.
myanmar'da yeni hükümet demokratik reformlar kapsamında geçen mayıs ayından beri çok azı siyasi 27 binden fazla tutukluyu affetti.
ancak siyasi tutuklulara yeterli tahliye olmadığını iddia eden aktivitler yönetimi eleştirmeye devam ediyor.
kesin sayı bilinmiyor
myanmar'daki siyasi tutukluların kesin sayısı bilinmiyor. insan hakları örgütleri ekim ayında siyasi mahkumların sayısını 2 bin 100 civarında olduğunu tahmin ediyor.
myanmar içişleri bakanı general ko ko ise ağustos 2011'de bm yetkililerine siyasi mahkumların sayısını 600 olarak açıklamıştı.
hapishanelerde tutulanlar arasında gazeteciler, demokrasi aktivistleri, hükümet karşıtları, 2007'deki muhalif gösterilere katılan budist rahipler ve özerklik isteyen azınlıklar var.
myanmar'ın demokrasi yanlısı muhalif lideri aung san suu kyi'in partisi demokrasi için milli birlik (nld) ise bugün serbest bırakılan mahkum sayısını 500 olarak açıkladı. 1993'de nobel barış ödülüne layık görülen suu kyi, 15 yıllık ev hapsinden sonra 2010'da serbest bırakılmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar