Amerika

Obama Ruhani ile görüşemedi

BM toplantıları için New York'ta bulunan Ruhani'nin Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Ancak iddiaya göre içki servis edildiği için Ruhani yemeğe katılmadı

Konular: Dünya
Obama ve Ruhani Newyok'ta bir araya gelemedi.

dün abd başkanı barrack obama'yla iran cumhurbaşkanı hasan ruhani'nin bm genel sekreteri ban ki-mun'un verdiği öğle yemeğinde bir araya gelmesi bekleniyordu. fakat iddialara göre ruhani, alkollü içki servis edildiği için yemeğe katılmadı. öncesinde, abd başkanı obama ile hasan ruhani'nin olası bir karşılaşma ve el sıkışmasından söz ediliyordu. bm genel kurulu kapsamında liderlerin bir araya geldiği öğle yemeğinde beklenen olmadı. iki liderin el sıkışmasını sağlayacak bir ortam yaratılmadı.

gayrı resmi istişare

ingiliz guardian gazetesinin haberine göre, obama'yla ruhani'nin bir araya gelme olasılığı vardı. üst düzey amerikalı bir yetkili “biz iranlılara hem kamuoyu önünde hem de özel toplantılarda bm genel kurulu toplantıları çerçevesinde, ikili görüşmelere değil gayri resmi istişarelere açık olduğumuzu söyledik. ama iranlılara bu aşamada bu karmaşık geldi” dedi.

iran-abd ilişkilerindeki yumuşama işaretleri sezinleniyordu. hatta amerikan başkanı barack obama'nın nükleer programı konusunda tahran'la bir anlaşmaya varmak için çaba harcama taahhüdünde bulunduğu belirtiliyor. obama böyle bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı vurgulamak için tahran'la bu konuda yapılacak görüşmeler için doğrudan dışişleri bakanı john kerry'yi görevlendirdiği ifade ediliyor.

abd ilk kez israil protestosuna katılmadı

bm genel kurulu toplantıları sırasında, dünya liderleri de yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor. görüşmelerde suriye ve iran sorunları öne çıktı. iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, genel kurulda yaptığı konuuşmada, batıya sıcak mesajlar verdi. israil heyeti daha önceki yıllarda olduğu gibi, iran'ı protesto ederek, ruhani'nin konuşması sırasında salonu terketti. abd heyeti ise ilk kez iran cumhurbaşkanı'na karşı israil'in yaptığı protestoya katılmadı.

“farklılıklarımız yönetilebilir”

konuşmasında iran'daki seçimlerin barış için olumlu bir adım olduğunu belirten ruhani, "abd ile farklılıklarımız yönetilebilir" diyerek, washington'a sıcak mesajlar gönderdi.

önceki iran cumhurbaşkanlarının aksine, israil için "siyonist rejimi" ifadesini kullanmayan ruhani, "savaş kafalı baskı güçleri'' tanımlamasını seçti. israil başbakanı netanyahu ise, ruhani'nin konuşmasını "iran'ın uzlaşmacı sözleri, şeffaf ve doğrulanabilir bir eylemle eşleşmeli" sözleri ile değerlendirdi.

hasan ruhani’nin fransa cumhurbaşkanı françois hollande ile görüşmesi beklendiği gibi gerçekleştirdi.
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;